Тези дни няма коментатор, политолог или социолог, които да не

...
Тези дни няма коментатор, политолог или социолог, които да не
Коментари Харесай

Триумфът на етническата партия: защо и как се случи?

Тези дни няма коментатор, политолог или социолог, които да не превъзнасят до небесата изборния успех на етническата партия, която към този момент е втора политическа мощ и протяга ръка към властта като неминуем съдружен сътрудник на ГЕРБ.
Най-ярък е триумфът на партията в Кърджали, където след 9 юни заграбва цялата власт в Анклава, където от години е цялостен стопанин в локалната администрация и едноличен разпоредник на порциите от бюджета и евросубсидиите. За първи път от 5 депутатски места в този изборен регион Соколът сграбчи и петте.
Така Кърджали става

първият законно високомерен Анклав

от турската партия. И нито една българска партия в региона - нито лява, нито дясна, ще има свои представители в Народното събрание. Което в действителност е феноменално!
Заслугата за това е на така наречен Феномен в родната политика, както Соколът назова своя курпулентен любимец в етническото придвижване.
Но не за Кърджали ми е думата в идващите редове. Като лидер на листата на Българска социалистическа партия в Монтана още в първия ден на акцията ме зашемети откритието, че в този пропуснат и от Бога край изборите към този момент са купени от етническата партия.
Копираща най-успешните практики на Коза ностра, 24 часа преди старта на акцията Феноменалната формация е платила на стотици гласоподаватели за гласовете им на 9 юни.
Дори същински да го желаят, в което се колебая, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата в региона не са в положение да открият и една покупко-продажба на гласове. Защото Организираната незаконна група (ОПГ) съвършено си е свършила работата още преди началото на надпреварата. Образно казано – резултатът от изборния мач е решен преди да е почнал, а последният съдийски сигнал е единствено за нищо неподозиращите фенове на трибуните.
А в този момент най-интересното в тази сага – в местата, където парите са носени в чували и са раздавани по описи, няма нито един турчин и нито един мохамеданин. Дори ромските гета не са 100 % напазарувани, тъй като там кеша се раздава от непоклатимите босове в локалната власт – герберите.    

Кои и къде са купените гласове

от етнопартията в Монтана?
Първата ми предизборна среща е в село Гаганица, на десетина километра от регионалната столица. След края на оживения и на моменти прочувствен разговор, някои внимателно питат: „ Колко плащате за глас? “
Потресен от бруталния въпрос, остро откликвам: „ Това са избори, а не търговия... “ Ответната реакция е зашеметяваща: „ Само питаме, щото една партия заплаща 100 лв. за глас... “   
На 9 юни в това село, в което няма мюсюлмани, етногрупировката взе 12 гласа, съвсем колкото останалите парламентарни партии. Без там да е стъпил и един неин пропагандатор. Освен брокерът с парите – всички го знаят, само че никой не смее да го назове.
Името на въпросната партия буди почит, подправен със зле прикрит боязън. На априлските избори през 2023 година има назидателен случай, който е плашещ: прочут брокер на гласове, получил торба с пари, с цел да обезпечи нужните гласове, само че не извършил норматива и платените бюлетини не излезли. Седмица по-късно го намерили свиреп пребит. Мълви се, че начаса върнал парите на поръчителите на багра, дори с лихвите.
Все отново нашата ОПГ е милостива. В Сицилия през 60-те на предишния век отклонение на парични потоци от мафията се санкционира не с бухалка, а с патрон.   
Среща с гласоподаватели в село Замфирово, община Берковица. Посещавам Клуба на пенсионера, където се завързва полемичен диалог за партиите, които подвигат пенсиите и другите, които ги смъкват. И още веднъж става дума за 80-100 лв., раздавани от етногрупировката. При това парите не се броят на калпак и дарената сума зависи от индивида – в случай че е твърдоглав и грамотен, получава стотина лв., в случай че е превита от тъга и труд женица – и 30 й стигат.    
Казвам им искрено: „ Вземете ги, тъй като това са ваши пари, само че гласувайте по съвест “. Отговорът на „ Третата възраст “ звучи убийствено: „ Контролират ни, следят ни с камери, надзъртат в попълнените бюлетини... “

Гневна от страха и продажността на „ белите коси “,

умна жена безшумно цитира проф. Иво Христов за 80-те % дебили, обезверено маха с ръка и бегом напуща залата. Искам да й стисна ръката, само че осъзнавам, че по-късно и аз ще би трябвало да напусна.  
От 446 дали своят вот в Замфирово за депутати в Народното събрание, в две изборни секции, етногрупировката печели 208 гласа и е първа политическа мощ в селото. Което не е казус, същото се случва и на двата вота през 2023 година Дори със собствен кмет, ГЕРБ получава единствено 41 гласа. Десетките останали партии са в миманса. И с право - не са си платили.
В Чипровци ми описаха по какъв начин на предишните избори пари са раздавани в обществено помещение, пред което се виела дълга опашка. Уважавана учителка в града уведомила локалния полицейски началник, сама избутала охранителите - нейни някогашни възпитаници, и нахлула в спонтанната каса, където се плащало по лист. Но служителят на реда отказал да влезе и помолил учителката тя да позвъни на 112. Боял се от уволняване, в случай че си разреши да скапе седянката и арестува ОПГ-то.
Така е в още десетки места в Монтанско, където изборната търговия се прави и в кафенетата. Защото кметът е наш, а полицията е сляпа и глуха.

Диагнозата тук е отчайваща –

купуват се освен цели махали, само че и българските пенсионери.
В Бойчиновци обаче Махалата взема решение вота, само че тук тя е кавалерски напазарувана и от Феномена, и от Големия брат от Банкя. Вторият обаче има служебно преимущество. В пазарния ден, когато градският център е свиреп озвучен от сръбска чалга и високомерен от скара-бира, жена на пазара другарски ме посъветва: „ По-добре си отивайте, не оферирате нито пари, нито кебапчета, нямате никакъв късмет... “
Апропо, репликата за кебапчетата от дълго време е демоде. В Монтанско от години скарата не е разплащателно средство на избори. Играе се само с кеш. А с него разполагат единствено две партии.
Лом, Вършец, Вълчедръм, Медковец, Расово, Септемврийци, Гаврил Геново... Списъкът на овладените от Феномена и Банкя селища няма край. Феноменът играе с милиони в чували, Банкя – с инструментите на локалната власт (кухни за обществено слаби и заболели, безвъзмездни екскурзии с рейсове за пенсионерите, напън върху фамилиите на чиновниците в общините и регионалните управи).
И по какъв начин да отвърнеш на жител на Монтана, който съвсем през сълзи попита: „ Какво неприятно има да взема 100 лв. и да изпълня резервоара на колата? “
„ Кой ги дава “, любопитствам с ясното схващане, че донорът е единствено един.

И отговорът е един: Движението!

Питам го по какъв начин механически се дават парите? - „ Зареждаш на дребна частна бензиностанция, само че не плащаш “, прошепва събеседникът, подава ми ръка и ироничната му усмивка като че ли ми споделя: „ А вие, балъци, какво очаквате, като не плащате? “
Движение за права и свободи е огромният победител в Северозападна България, където, да повторя, няма нито турска общественост, нито мюсюлмани. Във Видинско към този момент е втора политическа мощ, за него гласоподаваха 5449 души, което му носи резултат от 21.03 %. На предишните парламентарни избори Движение за права и свободи бе  трета мощ с 14.56 %. В Монтана обстановката е сходна – в този момент за Движение за права и свободи са дали своят вот 10 225 души (24.23 %), до момента в който през април 2023 година то е „ проработило “ 9642 гласа (20.04 % ).
Анализирайки изборните явления, проф. Константинов сподели: „ В тези избори има единствено две изненади - прелестното показване на Движение за права и свободи и „ Величие “... “
Наистина някои се показаха прелестно в Монтана. От 4 мандата за региона Движение за права и свободи за първи път взе двата.  Което не е никаква изненада. Изненадата ще пристигна, когато кърджалийският модел победи в Монтана и Движение за права и свободи откупи и четирите депутатски мандата.
Което не става с пари, става с доста пари. И с племе, което за 100 лв. си продава страната, възкръснала от нищото единствено преди стотина години.    
Наивно запитвам професор Константинов: По кои магнитски и евроатлантически стандарти извършване на покупки на гласове в чудовищни мащаби е прелестно показване?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР