Ректори на университети, представители на бизнеса и експерти обсъдиха развитието

...
Ректори на университети, представители на бизнеса и експерти обсъдиха развитието
Коментари Харесай

Ректори, бизнесмени и експерти обсъдиха ролята на държавата във висшето образование

Ректори на университети, представители на бизнеса и специалисти разискаха развиването на професионалното висше обучение в България и целите на страната в тази сфера. Организатор на форума е Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП).

Ректорът на ВУТП професор Миглена Темелкова уточни, че от години българското висше обучение се лута сред разнообразни модели и търси отговор дали студентите, приключили университет, да бъдат широкоспектърни или тясно профилирани експерти.

„ По-добре е да има врабче в ръка, в сравнение с сокол в гората. На българските работодатели са потребни не толкоз огромни просветителни институции, а дребни гъвкави висши учебни заведения, които могат доста бързо да приспособяват своята просветителна парадигма, съгласно потребностите на бизнеса “, сподели тя.

Министерството на образованието е разширило лист на бизнес сътрудниците, които имат право да подписват контракти за образование със студенти, уточни заместник-министър Генка Петрова на кръглата маса на тематика: „ Професионалното висше обучение в България – пътна карта за развиването му и приоритет за страната? ”.

„ И този лист се надяваме по-широко да отразява ползите, както на българските специалности и бизнес организации, по този начин и на ползите на висшето обучение в България “, добави тя.

Ректорът на Софийския университет професор Анастас Герджиков акцентира, че висшите учебни заведения не би трябвало да бъдат противопоставяни между тях.

„ За да има всеки опция да се изяви там, където е най-силен. Защото при сегашната рейтингова система, в случай че вашето висше учебно заведение има високо качество на образованието, висока реализация на приключилите, по-добри контакти с бизнеса, обаче няма доста високи научни резултати, то няма никакъв късмет, тъй като би трябвало да се съревновава с тези, които имат високи научни резултати. Идеята на това разделяне преди шест, седем години, когато го замисляха беше, да позволим всеки да се съревновава с тези, които са като него “, сподели ректорът на СУ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР