Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков

...
Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков
Коментари Харесай

Ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 хил. лв бонуси

Ректорът на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ проф. доктор Борислав Юруков е издавал заповеди, с които е определял спомагателни трудови хонорари на преподавателите и администрацията, в това число и на самия себе си. Така той самичък си е определил бонуси на обща стойност 142 300 лв.. Той кара своя втори мандат на този пост – ректор е на 2015 година насам, а мандатът му завършва през 2023 година

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество е открила спор на ползи – открито е, че от декември 2017 година до декември 2020 година в това число проф. Юруков е издал 21 заповеди, с които е наредил изплащането на спомагателни трудови хонорари на преподавателите и административния личен състав на университета в размери по приложени към заповедите описи. В тях е включено и неговото име, като по този метод е определял и на себе си в допълнение заплащане.

В обясненията си пред КПКОНПИ проф. Юруков е отрекъл да е вземал решенията еднолично, вместо това трансферира отговорността на Ректорския съвет, който обаче няма такива пълномощия. Той има единствено помощни и консултативни функционалности, разясняват от КПКОНПИ и допълват, че единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е самият ректор.

проф. Юруков разказал пред КОКОНПИ, че е почнал работа в ЮЗУ през 1981 година и е минал през всички равнища на научно израстване. След като са извършени избори от Общото заседание на ЮЗУ през ноември 2019 година той е определен за ректор на университета за втори мандат, като след обжалване решението за избора му е влезнало в действие през февруари тази година. От събраните доказателства излиза наяве, че проф. Юруков е упражнил пълномощия по работа в собствен частен интерес, от които е осъществена материална и нематериална полза.

По закон лице на висша обществена служба няма право да взе участие в подготовката, разискването, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да извършва контролни функционалности в частен интерес. Не се позволява нито самоконтрол, нито договаряне самичък със себе си, нито съчетаване на публичен и частен интерес в личността на един индивид.  Ето за какво на ректора на ЮЗУ е наложена санкция от 10 000 лева и лишаване в интерес на страната на цялата сума.

 
Студентската телевизия на СУ: Затлачена в спекулация за 1 милион лева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР