Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Анастас Герджиков

...
Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Анастас Герджиков
Коментари Харесай

Герджиков потвърди: *ГЕРБ ще подкрепи моята кандидатура за президент, искам да обединя българите

Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков удостовери, че ГЕРБ ще поддържа неговата кандидатура за президент, още преди от партията да са го създали.

Пред публицисти на откриването на образователната година за студентите, той съобщи:

" Приех предприемчив комитет да издигне моята кандидатура за президент. Смятам, че мога да бъда потребен точно с това, че имам качествата да въплъщавам единството на нацията. Работил съм на няколко места, в организации, които са комплицирани. Аз съм ректор на най-големия и комплициран български университет . Аз съм ръководител на съвета на ректорите. Опитът ми да уравновесявам ползите на хора с разнообразни ползи, тъй че всички да се почувстват задоволени от някакъв обективен резултат, е огромен. Затова единствената ми обосновка е в тази миг, в който политическото и общественото тяло е разпокъсано, да оказа помощ за обединяването на всички партии и всички българи ", добави той.

На въпрос кой го е поканил, той отговори:

" Разговарям с мои другари от дясно и дясно-центристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че ГЕРБ е подготвена да поддържа моята кандидатура . Ще беседвам с всички партии, най-много с десните и дясноцентристките. Ще приема поддръжка от всички партии. Моята основна цел е да обединим всички български партии и всички български жители, считам, че всички могат да оказват помощ на това обединяване. Амбицията ми е да обединя българския народ, в случай че желанието ми беше да се сдобия с пост, първо имам подобен, второ - преди 5 години към този момент имах покана да вземам участие президентските избори от една от най-големите партии ", сподели още той.

 Снимка: Българска национална телевизия

Герджиков обаче отхвърли да отговори на други въпроси, в това число кой ще е претендентът за вицепрезидент. Щял да отговори на тези въпроси след два дни, когато инициативният комитет, който ще застане зад номинацията му, ще бъде основан.

Вчера, откакто се разбра импровизирано, че той влиза в борбата за " Дондуков 2 ", той разгласи пред Българска телеграфна агенция:

" Приех да бъда повдигнат за претендент за президент на България от предприемчив комитет, тъй като считам, че в този тежък миг на разделяне и опълчване имам нужните качества, с цел да въплъщавам единството на нацията в сходство с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не приказвам като политик, само че считам, че всеки от нас е задължен в даден миг да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си. Очаквам поддръжка от всички партии и всички български жители ".

Днес Герджиков разяснява още, че казусът с номинирания от " ИТН " за вицепремиер учител по право Петър Илиев , за който беше открито, че е плагиатствал, не е завършил и когато инспекцията приключи, ще бъдат подхванати съответните дейности. Той увери, че освен не е знаел за случая, преди да стане медийно прочут, а даже не е знаел за съществуването на Илиев.

Проф. Анастас Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше образователно заведение у нас. За първи път е определен да управлява Софийския университет " Св. Климент Охридски " на 17 ноември 2015 година На съвещание на Общото заседание през ноември 2019 година беше избран отново като ректор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР