Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков с първи думи

...
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков с първи думи
Коментари Харесай

ГОРЕЩО В ПИК TV: Стефан Цанев флагман в комитета на проф. Герджиков, ректорът на СУ след издигането му: Нужно ни е обединение около национален идеал! Професори в един глас: Демокрацията и народът ни са поразени и разделени от юмрука на Румен Радев

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков с първи думи след издигането му за кандидат-президент. Днес едни от най-уважаваните и знакови лица от българската общност се събраха в НДК, с цел да дадат своята поддръжка за неговата президентска кандидатура.

Окончателната цифра на подкрепящите го продължава да се добавя. Оказва се, че тече самобитна конкуренция след интелектуалци и професори да бъдат включени в влиятелния комитет.

Сред знаковите имена са ангелогласната Валя Балканска, чийто глас пътува из Космоса, живите класици Стефан Цанев и Недялко Йорданов, българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, дудук №1 в света Теодосий Спасов, кмет №1 Димитър Николов, страхотните артисти Христо Шопов, Филип Аврамов и Тончо Токмакчиев, естрадните митове Богдана Карадочева, Михаил Белчев, Милена Славова и Тони Димитрова, композиторът-шлагерник Стефан Димитров, ректори на 7 български университети, някогашният ректор на СУ проф. Боян Биолчев, историкът проф. Вили Лилков, шефовете на Сатиричния спектакъл и спектакъл " София " Калин Сърменов и Ириней Константинов, новата ни олимпийска шампионка Стойка Кръстева са измежду имената в елитния лист.
свързани новини149870преди 22 часа117341на 03.10.2021
За разлика от " комитета Радев ", където има цели 27 сътрудници на Държавна сигурност, тук няма доносници и работили за комунистическия режим.

На старта на събитието юристът Радомир Чолаков показа проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. " В учебниците по история на България предишното е разказано с великолепие, само че и тежките моменти. Има времена на напредък, само че и трагични. Историята ни демонстрира, че постоянно опълчването и войната следват успокоение и сигурност. На 21 ноември 2021 година ще бъде отворена нова глава в историята ни и от българите зависи какво ще написа в нея. Може да написа, че е траял къс и тъмен интервал на обърканост, само че може да написа, че е бил интервал на въздигане на духовността и градивен труд. Какво ще написа в учебника за тези, които вземаме решенията зависи от нас ", съобщи той.

" Голяма част от Инициативният комитет са тук в залата, едни не съумяха да дойдат, други желаеха да се включат, само че официално това не е допустимо, само че ще дадат своята поддръжка. Не сме тук да слагаме разграничителни процеси или да се броим на комитети. Това е акт, с който призоваваме всички положителни сили да оказват помощ на страната и народа ни, който дружно ще извървим за по-доброто бъдеще на България ", приключи Чолаков. " Хиляди пъти чухме, че Герджиков и Митева са персони които постоянно сме желали да забележим на върха на страната, сами построили кариерите си, сполучливи и, с които ще се гордеем когато съставляват България, хора които са се справили с компликациите в живота, а това е значимо за тяхната емпатия ", сподели във връзка непрекъснатото попълване на комитета Радомир Чолаков.

Силно слово произнесе видният археолог проф. Николай Овчаров: " Смея да ви нарека цвета на нацията, само че без да ви опълчвам на оня другия цвят, тъй като в България има други хора. Имам доста другари в инициативния комитет на Радев, само че има едно във философията на нашия кандидат,което превъзхожда всички останали претенденти - това, че проф. Герджиков ще се стреми да сплотява, а не да разединява. Вероятно Радев е надарен военачалник, само че неговата политиката доста наподобява на фамозния етюд за изкуството на войната, написан от китайския военачалник Сун Дзъ. Имам възприятието, че съм на полесражение, на което се правят някакви учения и военния дейности. Не искам някого непрекъснато да чегърта и преследва, а желая някой да гради. Ето за какво, с ясна мисъл и чисто сърце стоя зад проф. Анастас Герджиков ", сподели професорът.

Николай Овчаров напомни и изтъкнатите научни действия на проф. Герджиков. " Споменавам един негов труд - " Огледалото на владетеля " или " Качествата на императора " са единствено две от книгите на професора, в които се изследват качествата на владетеля. Аз самият съм се занимавал с политическа история и в доста случаи ми се е налагало да употребявам неговите съчинения и който не познава предишното, не може да ръководи и бъдещето. Затова имам вяра, че той знае, поучавайки се от историята, какво е да управляваш вярно ".

Чолаков съобщи, че в комитета с подписа публично се е присъединил Стефан Цанев, който е в Балчик и не е могъл да дойде в точния момент за представянето на събитието.

Проф. Амелия Личева показа претендентът за вицепрезидент Невяна Митева и напомни, по какъв начин преди години дамите са водили битка за равнопоставеност. " Когато една жена има такава мъжка специалност, влага една емоционалност, която не би й разрешила да се трансформира в разединител. Това е точно Невяна Митева - жена, която е достигнала до военното звание полковник, с помощта на качествата, които е придобила и отговорността, която носи. Другата школа, която не би трябвало да подценяваме е тази на професионалния спорт, който учи на феърплей, да се справяш с провокациите и екипност - качества, които всеки, който се захваща с национални дела, би трябвало да има ", съобщи проф. Личева. Тя акцентира, че Митева е единствената оглавявала комитета за тъждество на дамите в НАТО, като й се е налагало да застава на страната на антипопулизма.

" Не съм се заела политически от доста години и считам, че и в този момент не съм го направила, а се наемам с идея да отвоюваме България от войната и лъжите. Не помня и през 90-те другари да са се разделяли по този начин, както в този момент и сме стигнали до лимита, от който няма връщаме. И ни би трябвало в действителност един обединител, с цел да не стигнем до необратимото ", сподели професорът. " Ние литературите обичаме да споделяме, че хора като проф. Герджиков умеят да беседват с млади и остарели, да слагат знанието в основата на всичко, което вършим. С тези си качества той в действителност е обединител на една нация, която е изумена и разграничена от юмрука на Румен Радев ", сподели проф. Личева.

На собствен ред Невяна Митева съобщи: " Гордея се, че съм отгледала децата си в България, веселя се на три прелестни деца и на един самоуверен и любящ брачен партньор. Така се радви животът ми, че още от дете спортът ме научи на дисциплинираност и себеотдаване, с които реализирах национални върхове, които навършиха 33 години единствено преди три дни.

Повече от 3 десетилетия службата ми за родината осмисля живота ми, даде ми самочувствие. Работата ми обаче в неправителствения бранш по разнообразни дела и оказване на помощ на деца с разнообразни потребности и фамилии, ми донесе удоволествореност. Взех решение да се включа в борбата за вицепрезидент, тъй като е време за обединяване.

Не би трябвало омразата да осакатява живота ни.
Благодаря на всеки един от вас, че застанахте до нас с имената си, историята си, достиженията си и достолепието си. Благодаря на проф. Герджиков за отправената покана, това за мен чест и голяма отговорност към всички вас и българският народ. Знам какъв брой е скъпо доверието и ще дам всичко от себе си и добротворчеството ще бъде първостепенна идея за мен.
Вие всички ме накарахте да повярва че можем да дадем смисъл на думите - в действителност обединени ", сподели Митева.

" За мен е в действителност чест, горделивост и отговорност да застана пред нас. Всеки от нас в даден миг би трябвало да заплати цената за това, което е получил от родината, приятелите. Не съм политик и допускам няма да се трансформира в подобен, подготвен съм да оказа помощ най-малко малко за обединяването. Имам поради хората и нациите, а не партиите. Да върна нормалността в хората е задачата ми. Не съм партиен член и няма по какъв начин да бъда последовател на една или друга партия. Очаквам поддръжката на всички жители, които желаят да припознаят потребността да си протегнем ръце.

През последните дни няколко пъти се посочи, че сме в тежка рецесия. Три пъти избори за една година, раздробен парламент, неспособност за сформиране на държавно управление. На това би трябвало да противопоставим един спокоен спор ", сподели при започване на словото си проф. Анастас Герджиков.

" Обединение в Народното събрание не значи всички партии да станат едно, концепцията е да преставляват една или друга част от българското общество. Но обединяването значи да се разбираме по тематиките, по които има цялостен консенсус, че са значими за обществото, а не както е в този момент.

Обединение да вземем за пример имаше след 2014 година, когато всички прегърнаха концепцията за образованието и одобриха стратегияга за висшето обучение и виждаме резултатите, които са изцяло положителни, а финансирането в университети е съгласно качеството ", даде образец за обединяване проф. Герджиков и след това уточни противоположен проблем: " През 2005 година успяхме да убедим мои другари да внесат декларация българското обучение да стане приоритет, само че консенсус нямаше, тъй като беше тъкмо преди изборите. Така ли би трябвало да се работи?

Сега са ни нужни огромна социална идея, морал и обединяване. Разчитам на всички вас и огромен кръг специалисти, ние приготвяме специалисти във всички области, тъй като ние няма по какъв начин да разбираме от всичко.

Не сме избирали госпожа Митева, поради нейния чин или армията, а тъй като тя е майка, работи за обществото и има биография в това и идея. Не съм търсил човек, който да дава отговор на стандарти или да компенсира това, че аз съм научен човек, само че за мен е по-важно човек да има идея.

През последните дни чух доста неприятни неща за себе си, само че ние няма да водим компроматна война и ще е необичайно, в случай че няма спор за главните тематики в обществото, а в това време се води такава компроматна война. Слоганът " Наистина обединени " би трябвало да ни води, тъй като такова обединяване в действителност ни е нужно! ", безапелационен бе той.

За инициативния комитет означи, че непрекъснато се добавя. " Мислех, че ще имаме проблем, тъй като в действителност желаех да се обадя на 21 индивида и не съм предполагал, че идеята, която представляваме има толкоз съидейници. Вие в действителност сте цветът на нацията - учени, актьори, лекари, военни, доста мои кумири и в действителност се чудя дали през днешния ден аз съм основният воин или сте вие, които заставате зад тази идея на мира и обединяването! Виждам тук Богдана Карадочева и съм безпределно благодарен, всички вие сте тук да ме подкрепите и не знам по какъв начин да ви благодаря! ", приключи той.

Пред медиите след събитието той съобщи, че ще търси поддръжка от всички партии и ще беседва даже с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, тъй като има вяра, че всички гласоподаватели, които желаят обединяване и мир, ще застанат зад него.

" Не съм партиен претендент, всеки има пристрастията си, за мен е значимо да гласоподават български жители от целия набор и се надявам, че мога да обединя българите. Аз няма да откажа на никоя партия поддръжка, уповавам се в това число на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и не желая да демонстрирам неприятно отношение, тъй като по този метод ще отрежа опцията за диалози сред самите тях. Когато партиите се карат между тях за целите, това изумява хората. Ще потърся всички партии, само че считам, че всички техни гласоподаватели ще се извърнат към нас ", сподели още проф. Герджиков.
" Днес имаше хора, които са спорили с ГЕРБ, изказвали са се неласкаво, само че през днешния ден са тук. Вече имах концепция да се кандидатирам, когато Краси Вълчев се обърна към мен с предлагането да се срещна с господин Борисов, само че споделих, че желая да поддържам връзка с всички партии и да получа тяхната поддръжка, само че да не съм партиен претендент.

Отворен съм за всички хора, които желаят обединяване. Ако ние бъдем подкрепени от ГЕРБ, няма да бъдем определени, в случай че бъдем подкрепени от ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да бъдем определени, в случай че бъдем определени, то това значи, че за нас са дали своят вот хора и от други партии и тази поддръжка и обединяване са значими ", сподели Герджиков.

" Отворен съм за всевъзможни диспути по тематики и политики. Виждам възможностите като доста огромни, поддръжката към нас е извънредно огромна и не съм я очаквал. Компороматите не са правилни, не съм словословил за Борисов и това е подправена вест. Не е правилно и, че съм подписвал контракт с майка ми, всичко това не е правилно ", разгласи проф. Герджиков.

На въпрос на ПИК TV за какво счита, че Румен Радев не се е справил, той разгласи: " Нямам нищо срещу личността на Радев, ние сме в положителни връзки, само че по резултатите в края на мандата му се вижда дали е съумял или не. Ако той беше министър на екологията, щяхме да го питаме по какъв начин е оставил екологията, само че като президент в края на мандата му би трябвало да го питаме дали е спазил буквата на конституцията за обединяване и се вижда ", регистрира още той.
" В политически интриги няма да влизам, нямам нищо общо с Борисов, ние се познаваме незадълбочено, виждал съм го три пъти. Разговора ни с него беше ненадейно добър, тъй като аз чаках неприятни изненади, тъй като аз не харесвах част от политиките му в първото държавно управление, той се поправи.
Но той ясно съобщи, че няма по никакъв метод да се бърка в работата на комитета. Нямам за цел да се срещна с посланици, а с партиите които биха ме подкрепили.
Радо Чолаков е самостоятелен, познавам го доста преди да стане народен представител от ГЕРБ и той не е от партията, само че отпред на комитета чисто логистично ни би трябвало правист и да свърши цялата работа, която е нужна, избрах него ", сподели още проф. Герджиков.
Невяна Митева отговори на собствен ред на въпросите на публицистите: " Това е едвам първата ни среща. Нормално е да желая да обърна внимание на инициативния комитет - това са хора, които надълбоко почитам, от които съм се учила, някои от тях са и от моя край ". Митева благодари за разбирането и означи, че няма да разяснява никой от съперниците в кандидатпрезидентската конкуренция на въпрос за мнението й за Румен Радев. Тя сподели, че е работила с него, само че няма да разяснява.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР