Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е загубил поста

...
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е загубил поста
Коментари Харесай

Проф. Герджиков загуби поста шеф на ректорите

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е изгубил поста ръководител на Съвета на ректорите. Той се бореше за втори мандат, само че един глас не му е достигнал, за да остане начело на организацията за още 2 години, научи " Сега ".

В момента се провежда заседание на Съвета на ректорите, като хазаин е Икономическият университет във Варна. От общо 48 университета, държавни и частни, които са участвали на съвещанието, проф. Герджиков е трябвало да получи гласовете на 25 от тях, с цел да остане на поста си. След скрито гласоподаване обаче бюлетините " за " са били единствено 24. 11 от тях са били " срещу ", 11 - бели бюлетини и 2 невалидни, което означава, че 24 от вузовете са дали своят вот " срещу ".

Проф. Герджиков поддържа огромна част от концепциите на просветния министър акад. Николай Денков за въвеждане на на университетските преподаватели и нови минимални условия за академично израстване, които обаче всеобщо се оспорват от висшите учебни заведения. Според наблюдаващи това може да е сред аргументите той да не бъде определен за втори мандат от колегите си. 

Ректор на университет разяснява пред " Сега ", че това е " пестник " за политиката, която МОН води сега. " От трибуната проф. Герджиков ни убеждаваше, че няма проблем да се промени чл. 57 от закона за висшето обучение ", възмущава се той. Според въпросния текст университетите уреждат сами разпоредбите за атестация на университетския си състав в своите вътрешни правилници. Сега обаче се предлага нова методика за препоръка, която да е национална за всички държавни вузове, и то с решение на Министерски съвет, а не посредством смяна в закона, каквато съгласно адвокати е нужна. Особено остра е съпротивата на гилдията против изискването висшите учебни заведения да получат обещаните, само че при изискване, че вкарат новата методика на Министерски съвет в своите правилници. Според адвокати това е директна интервенция в академичната автономност, с която се употребяват висшите учебни заведения. 

Министър Денков обаче разяснява, че Народното събрание може да дефинира границата на. В изявление за " Сега " той също е споделял, че няма как университетите да имат Според него е редно щом страната е длъжна да дава средства на висшите учебни заведения, да има и съответните механизми за надзор. По думите му против измененията сега се изричат най-вече тези вузове, в които 70% от преподавателите не дават отговор на минималните наукометрични индикатори за заемане на академична служба. Идеята на новите правила за препоръка е да подсигуряват, че един път станал професор, ученият няма да спре да се развива и ще поддържа същата активност на научната си работа. 

Повече за възраженията на вузовете може да прочете тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР