Рекордно скъпи ще са парламентарните избори на 4 април. Кабинетът

...
Рекордно скъпи ще са парламентарните избори на 4 април. Кабинетът
Коментари Харесай

Изборите ще струват рекордните 110 млн. лева


Рекордно скъпи ще са парламентарните избори на 4 април. Кабинетът утвърди през днешния ден план-сметката за идния избор, която е над 65 млн. лв.. Като се прибавят и средствата за закупуване на машини за гласоподаване, разноските излизат близо 110 млн. лв., разгласи министър председателят Бойко Борисов. Сумата е рекордна.

Досега най-скъпи са били локалните избори през 2019 година, когато план-сметката беше 70,7 млн. лв., само че тогава машинно гласоподаване нямаше. Сега за пръв път страната ни не наема, а купува машини за гласоподаване – общо 9600 устройства. За задачата държавното управление към този момент отпусна над 43.2 млн. лв..

Одобрените средства в сегашната план-сметка са с 1.2 млн. лв. повече по отношение на в началото създадения от Министерството на финансите вид, оповестиха от държавната пресслужба.

Точно такава спомагателна сума желаеха преди ден от Централната изборна комисия (ЦИК), с цел да може да се усилят възнагражденията на членовете на секционните и районните изборни комисии.

Дейностите, които ще бъдат финансирани със средствата от план-сметката, включват подготовка и печатане на изборните описи, закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали и печатане на бюлетините, както и логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

Средства ще се изразходват за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласоподаване.

Заради ковид ще бъде обезпечено гласуването с преносима изборна кутия или в обособена изборна секция на гласоподавателите, сложени под наложителна карантина, както и за лицата с Covid-19, настанени в лечебни заведения.

Ще бъдат обезпечени всички нужни средства за отбрана като защитни маски, ръкавици, дезинфектанти и т.н.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР