Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в

...
Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до безпрецедентните 332% поскъпване на парното и топлата вода?

Рекордно повишаване на парното от 1 юли желаеха топлофикациите в страната

Това излиза наяве от формалните им заявки до енергийния регулатор, съобщи

Конкретното предложение е още от лятото цената да скочи с сред 29 до невижданите 332% за мегават. Новината идва на фона на непрекъснато увеличаващата се инфлация и ценовата рецесия с енергийните запаси в страната.

„ Това са цени, които са калкулирани на база на фючърсните цени на природния газ до 1 юли 2023 година Т.е. цените, които КЕВР дефинира планирано от 1 юли тази година и които се получават въз основа на количеството нужен газ и цената му на интернационалните тържища. Това е прогнозата, газът пораства нагоре, а това, че цените няма да бъдат такива е обособен въпрос”, разяснява енергийният специалист и ръководител на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски.

„ Има механизми, които да компенсират преразглеждането на плановете на сдруженията. В някои от тях се възнамерява стартиране на когенерации, които посредством произвеждането на електрическа енергия въздействат на цената на топлинната енергия”, сподели още той.

Според Виктор Минчев, който е член на УС на Асоциация „ Свободен енергиен пазар ", е обикновено в преговорни взаимоотношения да бъде оповестена доста по-голяма цена. „ Това е политически диалог, в който едни хора ще дойдат и ще желаят в допълнение пари”, уточни той.

По думите му причините, които са посочени в настояването на топлофикациите, са резонни. „ Има обаче няколко дребни актуализации и шрифтове, които са пропуснати в самото искане и очевидно това е планувано, с цел да има някаква дискусия”, счита той.

„ Днес се чака мнението на КЕВР. Със сигурност в него няма да са тези 300%, а ще са много по-малко. По принцип топлофикационният бранш е най-нереформираният в България”, безапелационен бе Минчев.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев изясни, че това, че се получават тези проценти, е разследване от технологията на формиране на цените. „ Към 31 март всяка година топлофикациите са длъжни да подадат заявки за цени. По принцип, която и да е топлофикация би трябвало да заложи разноски. Към оня миг много неща не бяха известни, работеше се с моментната цена на газа, не беше ясно и дали ще има обезщетения – в какъв размер и така нататък Ако всичко това се знаеше тогава, нямаше в този момент да има такива цени”, регистрира той.

И добави: „ Санитарния най-малко за топлофикациите е нараснал с 50%. През цялата предна година до момента има тъкмо три неща, които не са поскъпнали в страната - парното, тока и водата ".

„ Решение на казуса има. Има способи и това е да вземем за пример локалното парно, т.е. местна генерация, децентрализирано произвеждане. Това е методът, по който целия свят сега се трансформира. Да се употребяват местни благоприятни условия е вариант”, сподели Виктор Минчев.

Според Иван Хиновски пък главното направление е влизане на възобновима сила в топлофикациите. „ За огромна наслада най-накрая Столичната община сформира координационно звено за нахлуване на ВЕИ сила в парното. Големите общини в Западна Европа пък употребяват битовите боклуци за преправяне в биогаз и потреблението му в топлофикационните системи. Такъв планове има в Ротердам и в Щутгарт ", разяснява той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР