Времето става все по-топло и сега е моментът да не

...
Времето става все по-топло и сега е моментът да не
Коментари Харесай

4 места в България, които да посетите още този уикенд

Времето става все по-топло и в този момент е моментът да не се поддаваме на пролетна отмалялост, а тъкмо противоположното – да се насладим на слънцето, което ще ни презареди с нови сили за по-дългите дни. Чудесен старт е късите забежки през уикенда до близки дестинации.

Тези пленителни мини-приключения не са просто празник за сетивата, те са и мощни помощници за вашето здраве и благоденствие.

Всички знаем, че стресът е част от нашето всекидневие, само че знаехте ли, че бягството през уикенда може да бъде инструментът, който да ви помогне да се отпуснете? Излизането от рутината ви и влизането в нова среда може да направи чудеса за вашето психическо благоденствие. С смяна на ситуацията мозъкът ви получава късмет да презареди и да остави зад тила си стресовите фактори на работата, фамилията и всекидневието.

Освен това пътуванията укрепват творчеството. И в случай че се чувствате затънали в креативен коловоз, едно бягство през уикенда може да ви помогне да освободите вътрешния си създател! Запознанството с нови места може да подтиква мозъка ви и да ви въодушеви за  нови и свежи хрумвания. Освен това, спокойното положение на мозъка, което ще изпитате по време на отмора, разходка, разглеждане на естествена или историческа забележителност, може да ви помогне да мислите по-ясно и да отвори нови пътища за творчество.

И несъмнено – пътуванията и разходките усъвършенстват вашето физическо здраве.

С благоприятни условия за действия навън като туризъм, плуване или даже просто разходка из нов град, ще раздвижите тялото си. И както всички знаем, постоянната физическа интензивност е от значително значение за поддържане на крепко сърце, понижаване на риска от хронични болести и възстановяване на цялостното богатство.

И в случай че към този момент ви убедихме, че полудневните или 48-часовите бягства от града се отразяват благотворно както на тялото, по този начин и на мозъка, и на духа ви, време е да ви предложим и 4 разнообразни дестинации наоколо до София, които са подобаващи за другите ви потребности – в случай че сте с деца и нямате време, в случай че желаете да се слеете с природата, в случай че желаете да видите доста неща за малко време, или просто да релаксирате.

Усещане за природа

 iStock/Getty images

Ако желаете да усетите силата на природата, изрично предлагаме да отскочите до местността Ючбунар край Кюстендил. Разстоянието от София е към 107 км, по тази причина ви предлагаме да тръгнете сутринта, с цел да можете да прекарате оптимално дълго време край неповторимите вековни секвои и да се потопите в магията на дълголетието им. Ще видите 3 великански секвои на по 130 години, които няма по какъв начин да пропуснете – внушителният им размер е с диаметър от към 10 метра, заобиколени са от по-млади дървета. Мястото е вълшебно, а силата им доста мощна. Интересен факт е, че секвоята е вечнозелено иглолистно дърво, живеещо над 2000 години и е най-високото живо създание на планетата ни.

Ако имате деца или нямате време

 iStock/Getty images

Не всички можем да разполагаме с целия си уикенд, а в случай че сме с деца – дългият път е привързан с точно и от време на време искрено натоварващо обмисляне. Затова едно местенце, напълно наоколо до града, наложително участва в нашия лист. Панчарево постоянно е добра концепция, тъй като можем да се порадваме на красиви гледки, а в случай че желаеме да избегнем навалицата от хора през уикенда, има чудесни панорамни места, еко пътеки за разходки и други. Ако сте фамилни, децата ще се насладят на разходка с лодка, водно колело или кану, а най-после да си извършите пикник със занимания за малчуганите.

Магия, история и китна природа

 iStock/Getty images

Великолепната пещера „ Съева дупка “ се намира в Ловешко (на към 100 км от София). Тя е с дължина към 400 м, разграничена на 5 зали. Най-големият сталактон в нея има обиколка от 60 метра.  Дълга е 205 метра, а 70 метра подземен в нея тече река. Смята се, че е на към 3 млн. години. Наред с внушителната ѝ история, заради положителната звучност в една от залите се провеждат концерти, което е удивително. Наблизо има и плантация за щрауси в с. Брестница, а в случай че имате време - отскочете и до Ловеч, даже преспете там – китното градче е с невероятни локални гозби и исторически монументи, които си коства да бъдат опознати.

Защото просто желаете отмора

 iStock/Getty images

Ако седмицата е била дълга, изпълнена с провокации и имате потребност от отмора и нищо повече – Сапарева баня е вашето място. Намира се на 94 км от София и предлага СПА преживяване със здравни изгоди.

Представете си по какъв начин се потапяте в парещ минерален извор, в който преди време са релаксирали траките и римляните, с цел да възвръщат силите си. Освен това в центъра се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан, който се смята и за най-горещият в Европа - температурата на водата е 102.4 градуса по Целзий. И въпреки всичко, в случай че ви доскучае от отмора край басейните, знайте, че имате алтернатива и за разходки из множеството еко пътеки в близост: „ По пътя на живата вода “,  „ Горица “, Екопътека „ Сапарева Баня – оброчище Св. Варвара – Езерището “.

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР