Рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април

...
Рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април
Коментари Харесай

100 лева в магазина – какво можехме да си купим преди 1 година и какво сега

Рекордно повишаване на храните за последната година. Спрямо предишния април на едро цените на главните артикули са се повишили с близо 28% , регистрират от Комисията по стоковите тържища и борсите. Поскъпването на храните е и измежду главните аргументи за високата инфлация , която статистиката регистрира преди дни, показва.

Търговците са принудени да сменят етикетите с цените съвсем всеки ден. Над 25 следващи седмици цените на храните вървят единствено нагоре. От началото на годината на едро главните артикули, които купуваме, са поскъпнали с над 13%, а по отношение на предишния април – с съвсем 28 на 100.

Най-голямо нарастване за последния месец има при цените на олиото , яйцата , брашното , зелето и пилешкото .

♦ Колко продукта можем да купим с приходите, които получаваме, в този момент и преди година?

За да изпълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечев а най-малко 2-3 пъти седмично се постанова да пазари, и пресмята, че до момента покупките в никакъв случай не са й излизали толкоз скъпо. 

" За 100 лв. купихме салата за една вечеря, артикули за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни артикули. Толкова " , съобщи Жечева и пресметна с тези артикули фамилията й може да изкара към 3 дни. До края на седмицата, обаче, ще би трябвало да изпълни същата количка най-малко още 1-2 пъти. По думите й, преди година е щяла да вземе от горната страна още най-малко половината от тези артикули. 

Драстично повишаване на главните храни, които купуваме през последната година, регистрират и от комисията, която следи пазара на едро. От там записват растеж за 26 поредна седмица. 

Всеки растеж в цената на тока, газа и суровините внезапно оскъпява и производството на храни, изключително след началото на спора в Украйна, регистрират от съдружие " Храни и питиета ".  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР