Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и сравнително лесното им

...
Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и сравнително лесното им
Коментари Харесай

Жилищата в София са достъпни* само за 10% от домакинствата

Рекордно ниските лихви по ипотечните заеми и относително лесното им разпределяне изпратиха цените на парцелите, изключително в столицата, до рекордни равнища. А това направи закупуването на жилище, както в столицата София, по този начин и в страната като цяло, още по-недостъпно. Това демонстрира годишният разбор на Уникредит Булбанк за положението на пазара на парцели в България.

Икономическият отдел на банката е открил, че за хората с най-ниски приходи, които са към 50%, жилищата на територията на цялата страна са извънредно недостъпни. Така да вземем за пример десетте % с най-ниски приходи е трябвало да икономисват целия си брутен годишен приход преди налози в продължение на цели 13 години, с цел да купят приблизително по размери жилище от 73 кв. м. през 2021 година

Според изчисленията през 2021 година домакинство със междинни приходи е трябвало да икономисва целия си брутен си приход в продължение на 6.1 години, с цел да си купи жилище от 73 кв. м.



Според отчета, разликите сред 15-те най-големи града в страната се задълбочават. В огромните градове обичайно жилищата са много по-недостъпни. Пример за това да вземем за пример са София, Варна и Пловдив – най-развитите локални стопански системи в България. В София и Варна жилищата са налични единствено за 10% от семействата, а в Пловдив – за 20%. Пазарът във Варненският район обаче е по-изкривен поради смисъла му на туристически център и въздействието на купувачите от чужбина.

Като цяло колкото по-малък е градът, толкоз по-достъпни са и жилищата в него. Пример за това са Сливен и Перник, в които жилищата са налични даже за хора със междинни приходи.
София прегрява, само че има ли балон?
В София тази година се следи доста ускорение на темповете, с които нарастват жилищата, като съгласно отчета на Уникредит Булбанк става въпрос за растеж от 22% за третото тримесечие, който доста надминава миналогодишните покачвания. Според отчета жилищата са налични едвам в 3% от локациите в София, умерено недостъпни са в 5% от тях, съществено недостъпни – в 25% и извънредно недостъпни в 66%.

Столицата е и един от регионите със доста утежняване на достъпността поради доста по-ниските темпове на растеж на приходите по отношение на тези на цените на жилищата.



Сравнение с третото тримесечие на 2008 година – месеци преди спукването на имотния балон – демонстрира, че тогава жилищата са били извънредно недостъпни в 96% от кварталите.

Според разбора сега 54% от локациите в София са надценени с над 30%, до момента в който подценените жилища са доста малко. Подценените с над 50% местоположения в София пък са към 7%. За съпоставяне, през третото тримесечие на 2008 година въобще няма подценени жилища, а надценените са най-вече с над 50%.

Тоест, през 2022 година пазарът стартира да демонстрира ясни признаци на прегряване – надценените квартали сензитивно надвишават подценените. В същото време пазарът към момента не е достигнал стойностите от пика на балона на недвижимостите през 2008 година, защото делът на доста надценените местоположения остава към момента дребен “, се показва в отчета.

Според разбора на икономическия отдел сега към момента не може да се приказва за заможен балон в България или София, правейки съпоставяне със положението на пазара в края на 2008 година Въпреки това е налице тренд за утежняване, който е притеснителен. В взаимозависимост по какъв начин се развие пазара в идващите 12 месеца, може би следващата година към този момент ще се приказва за съществуването на подобен.

Балоните не се пукат елементарно и може да се окажат устойчиви и да тежат на стопанската система дълго време “, разяснява основният икономист на банката Кристофор Павлов.
Два съществени фактора за идната година
Според икономическия отдел на банката два са главните фактора, които ще движат имотния пазар идната година. Това са пазара на труда и придвижването на лихвените проценти. Като цяло банката не чака огромна смяна при безработицата. Прогнозата е за напълно лек растеж от 4.3% на 4.4% и мощно показване на пазара със значителен растеж на заплатите и следващата година.

При догадка, че тя се усили по-значително като резултат от предстоящото закъснение на стопанската система и утежняване на търговията, по всяка възможност ще се стигне и до доста насилствени продажби. Те от своя страна по всяка възможност ще намалят и цените на парцелите в страната – както в огромните, по този начин и в дребните градове.

Движението на лихвените проценти от своя страна зависи от няколко неща, като неизбежно едно от тях е политическата неустойчивост в страната и вероятното закъснение на влизането на България в еврозоната. В догадка, че политическата рецесия завърши след нови избори през март – април по всяка възможност лихвите гладко ще се движат нагоре, само че дружно с ускоряване на стопанската система.

Без политическа сигурност и отсрочване на влизането в еврозоната се чака трайно покачване на цената на държавните заеми, което ще се придвижи и върху бизнеса и семействата. Това от своя страна може да провокира спад на търсенето и на цените на парцелите.
България изостава по пътя към еврото и това ще ѝ коства скъпоТенденции при ипотечните заеми
По данни на Уникредит Булбанк лихвените проценти по жилищните заеми към този момент поемат леко нагоре – с към 0.1 пункт над стойностите от лятото. Големината на заемите пък пораства паралелно с все по-скъпите жилища. За разлика от двете пандемични години към този момент ползата към заеми за закупуване на къща не отбелязва растеж и търсенето се задържа на миналогодишните равнища.

Данните на банката демонстрират още, че понижава каузи на финансиране на жилища „ на зелено “ преди Акт 15. Значително през последните месеци пък пораства ползата към заемите с закрепена рента, въпреки и тя да не е твърда за целия интервал на погасяване на заема, а единствено за избран интервал – сред 3 до 5 години. Банката чака тази наклонност да продължи и за в бъдеще.

*Според отчета жилищaтa ce cмятaт зa „ налични “, ĸoгaтo дoмaĸинcтвo c дoxoд paвeн нa cpeдния тpябвa дa cпecтявa дo 4 пъти гoдишния cи бpyтeн дoxoд, зa дa cи ĸyпи приблизително по мярка жилище. Жилищaтa ce cмятaт зa „ умерено недостъпни “, ĸoгaтo дoмaĸинcтвo c дoxoд paвeн нa cpeдния, тpябвa дa cпecтявa мeждy 4.01 и 6 пъти гoдишния cи бpyтeн дoxoд, зa дa cи ĸyпи cpeднo пo paзмep жилищe oт 73 ĸв. м. Зa „ съществено недостъпни “ ce cмятaт жилищaтa, зa ĸoитo дoмaĸинcтвaтa c дoxoд paвeн нa cpeдния, тpябвa дa cпecтявa мeждy 6.01 и 8 пъти гoдишния cи бpyтeн дoxoд, зa дa cи ĸyпят cpeднo пo paзмep жилищe. Жилищaтa ce cмятaт зa „ извънредно недостъпни “, ĸoгaтo дoмaĸинcтвo c дoxoд paвeн нa cpeдния, тpябвa дa cпecтявa пoвeчe oт 8.01 пъти гoдишния cи бpyтeн дoxoд, зa дa cи ĸyпи cpeднo пo paзмep жилищe.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинжилища повишаване на жилищата жилищни заеми ипотечни заеми София балон при парцелите ПоследниНай-четениИмоти 4 Жилищата в София са достъпни* единствено за 10% от семействата Инфраструктура 292 Шишков предлага тунелът под Петрохан да се даде на концесия Индустрии 112 Войната за чипове сред Съединени американски щати и Китай се придвижва в Европа Политика 332 Парламентът утвърди покупката на още 8 американски изтребителя Крипто 11530 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 7828 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6244 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5868 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Всички новиниОще от ИмотиВиж всичкиСлед невъобразим растеж: Охлаждането на имотния пазар в България започнаСтроителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилищаКупувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестицияЖилищното строителство в България се форсира с нездравословни темпове Следвай ни в обществените мрежи
RSS
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР