Рекордните за България 23 Сини флага ще получат 22 български

...
Рекордните за България 23 Сини флага ще получат 22 български
Коментари Харесай

Ето кои плажове по Българското Черноморие ще получават Син флаг през 2024 г.

Рекордните за България 23 Сини флага ще получат 22 български плажа и едно яхтено пристанище през тази година. За да се класират за тази висока премия, би трябвало да бъдат изпълнени и поддържани от тях поредност от строги критерии за околната среда, образованието, сигурността и достъпа. През миналата година самопризнание получиха 21 плажа, като новия тази година е Свети Влас Централен, който преди години е бил притежател на премията.

Сините знамена в община " Варна " са 3 , в " Бяла " - 1, в общините " Приморско ", " Поморие " и " Каварна " също по 1, най-вече сини знамена има в община " Созопол " - 5 и в община " Несебър " - 9, в община " Бургас " няма нито един наследник байрак.
През 2024 година у нас влиятелния международен стандарт " Син байрак " ще имат следните плажовете:

Аркутино

Дюни Юг

Дюни

Созопол Харманите

Созопол Централен

Къмпинг „ Черноморец “

Поморие Изток

Несебър Юг

Слънчев бряг Юг

Слънчев бряг Централен

Слънчев бряг Север

Свети Влас Централен

Свети Влас Нов плаж

Свети Влас Изток

Обзор Централен

Бяла Юг

Хижа „ Черноморец “

Слънчев ден

Златни пясъци

Кранево Север

Албена

Бялата лагуна

Програмата „ Син байрак ” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, ръководена от интернационалната Фондация за екологично обучение (Foundation for Environmental Education - FEE) – неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 страни от целия свят. Неин представител за България е Българско Движение „ Син байрак.

Стартирала като европейска самодейност единствено в 10 страни през 1987 година в партньорство сред Фондацията за екологично обучение и Европейската комисия, Кампанията „ Син байрак ” обгръща към този момент към 50 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като насърчава чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като способства, както със своето непринудено присъединяване в екологични начинания, по този начин и с ежедневното си държание. Програмата “Син байрак ” сплотява туристическия и екологичен бранш на локално и национално равнище.

Благодарение на Българско Движение „ Син байрак ” сини знамена се веят по българските плажове от 1995 година, когато е награден първият плаж в България – този на Слънчев бряг. Тъй като Българско Движение " Син байрак " е първата организация-член отвън Обединена Европа още от 1993 година, това е и първият байрак отвън тези страни, като с приемането на България, Фондацията за екологична обучение за първи път се отваря и за други страни.

Самата премия „ Син байрак ” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в целия свят, измежду които и тези на изявени български курорти.

Официалната гала за връчване на оценките „ Син байрак “ за Сезон 2024 ще се състои в Албена на 22 май.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР