Рекордните близо 220 000 лв. отчита като приход от спектакли

...
Рекордните близо 220 000 лв. отчита като приход от спектакли
Коментари Харесай

Театърът в Търново отчита рекордни приходи от 220 000 лева

Рекордните близо 220 000 лева регистрира като доход от спектакли през 2018 година екипът на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново. Общо 170 са изиграните представления, а броят на феновете, които са ги приветствали, доближава 30 000 души, заяви шефът Васил Вълчев.

По доходи от спектаклова активност, брой фенове и изиграни представления миналата 2018-а е най-успешна за храма на Мелпомена в остарялата столица за последните 28 години. За съпоставяне през 2017 година търновският спектакъл е изиграл 160 представления, а приходите от продадените за тях билети възлизат на към 200 000 лева

65 от постановките през м.г. са показани на великотърновска сцена, а останалите 105 са играни в турне в разнообразни обитаеми места. Обхванати са към 40 града в цялата страна, като в някои от селищата артистите от МДТ са гостували по 2-3 пъти. През предходната година поставихме началото и на дълготрайно партньорство с най-големите културни центрове в страната, изясни театралният началник. Той напомни, че театърът е гостувал на сцените на МТ „ Стефан Македонски ” и Театър „ Българска войска ” в София, Държавна опера в Русе и Театрално-музикален продуцентски център във Варна. Всички представления на театъра в турне минават под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Със заработените средства управлението на театъра е покрило всички настоящи разноски за 2018 година Ще се постараем да запазим същия растеж на продажбите и през новата година, даже да го увеличим, съобщи Васил Вълчев. Като достижение на екипа той уточни постигнатия креативен и репертоарен баланс сред двата художествени отдела в МДТ – трагичния и музикалния. Има баланс и сред българските и непознатите заглавия в културния плакат.

Общо 18 заглавия са играли през годината търновските актьори. Девет от спектаклите са на български създатели и към девет – на непознати. Общо четири са детските постановки, които също се радват на извънреден триумф в цялата страна. Сред тях са премиерният за годината театър „ Пипи Дългото чорапче ” по романа на Астрид Линдгрен, възобновената режисура „ Тримата братя и златната ябълка ”, „ Карлсон и дребосъчето ” и „ Четиримата близнаци ”. Най-играно от детските заглавия е това за Пипи с 26 представления, следвано от „ Тримата братя и златната ябълка ” – с 19.

Със седем премиерни спектакъла и пет концерта може да се похвали за 2018 година МДТ „ Константин Кисимов ”. Две са новите исторически заглавия в афиша – „ Духът на поета ” на Стефан Цанев и „ Йоан, синът на Асен ” по акомодация на Иван Митев, осъществено с финансовата поддръжка на Община Велико Търново. На търновска сцена бе премиерата на новата пиеса „ Музикантът ” на драматурга Любен Босилков – Ройс и на комедията „ Да си богат не е елементарно ” по Пиер Шено. Оперетата „ Баядерка ” на Имре Калман и мюзикъла „ Вражалец ” по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков сложи още креативният състав. Освен с обичайните концерти за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа, театърът изненада своята публиката с церемония спектакли за Деня на Европа 9 май, за 80-годишнината на Ротари и на камерен оркестър „ Търновград ”.

Най-играните музикални заглавия през годината са мюзикълът „ Криворазбраната цивилизация ” с 21 представления и оперетата „ Баядерка ” – с 19, които са донесли и най-вече доходи на МДТ. От репертоара на драмата най-вече представления имат „ Няма да платим ” по Дарио Фо и „ Духът на поета ” на Стефан Цанев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР