Рекордните 5 % инфлация в еврозоната през декември отчита Евростат,

...
Рекордните 5 % инфлация в еврозоната през декември отчита Евростат,
Коментари Харесай

Рекордните 5% скок на инфлацията в еврозоната, отчита Евростат

Рекордните 5 % инфлация в еврозоната през декември регистрира Евростат, представена в „ Политико “. Това е най-големият ритъм на годишна основа от началото тази статистика за 19-те страни членки на валутния съюз през 1997 година.

Скокът в цените помрачава икономическото възобновяване от COVID-19 на Европейски Съюз, като най-големи опасения будят цените на електрическата енергия. Те са скочили с 26 % през декември по отношение на същия месец на 2020 година, се показва в предварителната оценка на Евростат. Голям е растежът и при газа. Цените на питателните артикули, алкохола и тютюневите произведения набъбнаха с 3,2%, изпреварвайки промишлените артикули с 2,9% и услугите с 2,4%.

Сред огромните страни нарастването да вземем за пример в Испания е 6,7%, а в Германия - 5,7%. Обратно, цените остават по-умерени в Италия и Франция, съгласно хармонизираните европейски данни, изчислени от Евростат. Инфлацията е изключително висока в балтийските страни, като най-високото ниво за еврозоната е регистрирано в Естония - 12%, и Литва - 10,7%.

Нарастващата инфлация ще докара до главоболия Европейската централна банка.

Тя предвижда, че цените ще стартират да падат при започване на годината, а инфлацията е достигнала пика си през ноември.

Годишната цел на Европейската централна банка за инфлацията е 2 %.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР