Рекорден процент мъже и жени в Япония заявяват, че не

...
Рекорден процент мъже и жени в Япония заявяват, че не
Коментари Харесай

Рекорден процент мъже и жени в Япония не смятат никога да встъпват в брак

Рекорден % мъже и дами в Япония декларират, че не имат намерение да встъпват в брак. Еспертите предизвестяват,  че тази наклонност попречва напъните на страната да противодейства на демографската рецесия.

Националният институт за популацията и социална сигурност регистрира, че резултатите от изследване от 2021 година, оповестени този месец, ускоряват терзанията, свързани с ниските равнища на раждаемост, написа „ Гардиън “.

Според резултатите 17,3 на 100 от мъжете и 14,6 на 100 от дамите на възраст сред 18 и 34 години декларират, че нямат желание в никакъв случай да се женят/омъжват. Това е най-високият % от 1982 година насам, от когато се прави такова изследване. В първото проучване отпреди 40 години едвам 2,3 на 100 от мъжете и 4,1 на 100 от дамите споделят, че в никакъв случай няма сключат брак.

Спадът в женитбите се отразява върху раждаемостта в Япония. Страната е изправена пред вероятността за трагично понижаване на популацията, стесняване на работната мощ и удар по стопанската система.

Експертите изясняват тази наклонност с голям брой фактори – включително и възходящото предпочитание младите работещи дами да се радват на свободата да не са обвързани и да вършат кариера.

Мъжете също дават отговор, че им харесва да не са женени, само че и измежду аргументите да се въздържат от брак са терзанията да не останат без работа и до каква степен ще им е допустимо да устоят семейство. Специалистите насочиха рекомендации към държавното управление да улеснят връщането на работа на дамите, откакто са родили. Сред една от пречките са пословично дългите работни часове в Япония.

На въпрос по какъв начин наподобява идеалният метод на живот за дамите – близо 40 на 100 от необвързаните мъже и 34 на 100 от дамите без сътрудници избират опцията да се комбинира кариерата с развъждането на деца. По-малко от 7 на 100 от мъжете споделят, че биха желали бъдещата им брачна половинка да си стои вкъщи и единствено да се грижи за фамилията.

„ Японското държавно управление се пробва да усили раждаемостта с ограничения, ориентирани към тези, които желаят да сключат брак и да имат деца. Но в случай че хората, които не желаят да се обвързват трайно продължи да пораства, ръководството ще бъде насила да преоцени политиките. Това може да докара до още по-голям спад в раждаемостта “, споделя Шигеки Мацуда, професор по социология в Университета на Чукьо.

Броят на бебетата, родени в Япония през 2021 година, спада с 29 231, или 3,5 на 100, по отношение на 2020 година до рекордно ниските 811 604, заяви министерството на здраеопазването на страната през юни т. година Броят на браковете  намалява с 24 391 до 501 116, като това е най-ниското число след края на Втората международна война.

Населението на Япония е намаляло с рекордните 644 хиляди през 2021 година Това е 11-а поредна година на низходяща наклонност. По въпроса се изрече дори Елон Мъск, който предвижда, че Япония ще спре да съществува, в случай че не облекчи изискванията за имиграция в страната и не прави повече да промотира по-здравословен баланс сред работа и свободно време. Той беше подложен на критика поради прекомерно мрачните си прогнози, в мненията се отбелязваше, че Япония надалеч не е единствената развита стопанска система, която изпитва все по-сериозни демографски проблеми.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР