Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес -

...
Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес -
Коментари Харесай

Подготовка на секциите за гласуване на българските граждани в Турция, в сила е пълен локдаун

Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с ковид през днешния ден - 42 308. От нощес в страната е наложена 56-часова цялостна карантина - до понеделник сутринта.

В тази конюнктура се приготвят секциите за гласоподаване на българските жители. Днес до 18:00 часа би трябвало да бъдат запечатани всички изборни секции.

Около 350 000 са изселниците с български паспорти в Турция, сочат данните на локалните организации. Най-голям брой заявления за вота в неделя са подадени онлайн тук. За разлика от предходни избори, когато имаше условие декларацията за гласоподаване да бъде попълвана пред представителите на СИК, в този момент гласоподавателите могат да идват с авансово запълнен документ.

В деня на размисъл и на следващия ден е в действие комендантски час, неразрешено е излизането на открито, затворени са всички магазини и заведения. А българските гласоподаватели ще могат да се придвижват, показвайки на управляващите български документ за идентичност.

Командированите от България членове на секционните изборни комисии дойдоха в Турция в четвъртък, а през днешния ден пред всяка секцията те се събират, с цел да я приготвят за изборния ден - прави се стерилизация на помещението, тестват се компютрите и нужната техника. Процесът би трябвало да приключи до 18:00 часа.

Тази година не се чакат по този начин наречените изборни екскурзии поради условията за PCR тест. И въпреки всичко някои български жители може да решат да пътуват до България, само че то ще е с постоянните автобусни линии или персонален превоз.

 На Египетския пазар в Истанбул - 31 март 2021 година

Същевременно Covid пандемията в Турция e в разгара си и не престават да затварят бизнеси

Във всички 81 турски провинции тази седмица имаше внезапен скок в Covid заболеваемостта. Най-тежка е обстановката в Истанбул.

За Рамазан президентът Реджеп Ердоган разгласи стягане на ограниченията и от 13 април ще затворят заведения за хранене и кафенета.

До 31 май турските управляващи понижиха Данък добавена стойност за бранша на услугите и хотелиерството от 8 на 1 %. Това обаче не оказва помощ на хората.

Мустафа Ачигьоз държи заведение от 30 години:

„ Преди пандемията 10 души работеха за мен. Сега към този момент сам работя, другояче няма хора, които да желаят да работят - просто аз не мога да им заплащам заплати “.

Наемът на заведението, което държи Мустафа, е 10 хиляди лири месечно, а помощта на управляващите:

„ За една година три пъти по 1000 турски лири ни дадоха “, споделя Ачигьоз.

Исмаил Караджа държи фамилен хотел. Персонал към този момент няма. Работят единствено членове на фамилията му, а помощта, която е получил: „ Нула “, сбит е Караджа.

На този декор почти 20% от популацията на Турция към този момент е имунизирано против ковид, а страната се подрежда на 6-то място в света по брой ваксинирани. 

Имунизацията стартира в средата на януари с китайската ваксина на Синофарм, а от през вчерашния ден към този момент има и ваксини на „ Пфайзер “ и „ Бионтек “.

Турция през днешния ден регистрира рекордно висок брой на нови инфекции, а страната е в клопката на бързоразпространяващите се английски и африкански разновидности на вируса, предава специфичният делегат на БНР.

 Снимката е илюстративна - имунизират стара жена в болница Sancaktepe Education and Research Hospital в Истанбул - януари 2021 година

Севил Боруджу идва в Истанбул преди 30 години, лаборантка е в най-голямата болница в Истанбул:

„ Имаше много опашки, свързани с пандемията. За PCR проби, бяха пристигнали доста заболели “, описа тя.

Имунизацията в Турция до момента беше напълно с китайската ваксина, а през вчерашния ден пристиганаха и 2,8 милиона дози от „ Пфайзер/Бионтех “.

Недим Биринджи е експерт в управлението на общо 80 държавни лечебни заведения в Истанбул.

„ Гражданите имат право да избират болница, персонален доктор, частна болница или университет, датата, часа и дори в този момент към този момент има опция да избират коя ваксина желае “.

Сега в Турция се имунизират хората над 65 години, а имунизацията е разграничена на 4 етапи на възрастов принцип:

„ Ваксинацията доста интензивно върви. Приблизително 20% от популацията на Турция са имунизирани с първа и втора доза. Вчерашните данни бяха за имунизирани към 16,5 милиона в Турция, от тези 16 милиона и половина, към 9 милиона и половина единствено първа ваксина са създали “.

Както и в България и в Турция има доста хора, които избират да изчакат за имунизиране. Същото решение е взела и Севил Боруджу, въпреки да е медицински служащ.

„ Все още няма някакво умозаключение и по тази причина аз не се имунизирах “.

Очаква се в края на лятото Турция да стартира имунизация и с турска ваксина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР