Рекорден брой посетители е имало в Лувъра през 2018-та година.

...
Рекорден брой посетители е имало в Лувъра през 2018-та година.
Коментари Харесай

Лувърът счупи всички рекорди, вижте как СНИМКИ

Рекорден брой гости е имало в Лувъра през 2018-та година. Най- известният парижки музей е посрещнал 10 милиона души предходната година, заяви шефът му Жан-Люк Мартинез.

Според него рекордният брой гости е поради възраждането на интернационалния туризъм в Париж, който понесе удар след терористичните офанзиви във френската столица.

Предишният връх за посещаване в Лувъра беше през 2012 година, когато 9,7 милиона души разгледаха експозициите.



Сградата на музея господства в сърцето на Париж. Мрачната цитадела от ХІІ век последователно се е трансформирала в съвременна за времето си резиденция за Франсоа І, по-късно в обилен замък на Краля-слънце, написа блиц. Последните здания на Лувъра са издигнати през втората половина на ХІХ век от Наполеон III, а последните елементи по големия музеен комплекс са приключени през 1989 година и това са известните стъклени пирамиди на Йео Минг Пей, оформящи модерните входове, подходи и фоайета на един от най-посещаваните музеи в света. По време на Революцията, през 1793 година, постройката на Лувъра е превърната в музей, който може да се похвали с една от най-богатите сбирка в света.



Като музей, кралската резиденция Лувър отваря за гости през 1793 година по време на Френската гражданска война. В първата експозиция са включени 537 картини и 124 други предмети на изкуството от сбирките на френските крале.

В момента Лувърът е един от най-големите музеи в света.



Най-известните шедьоври в сбирката на Лувъра са именитите древногръцки скулптури Венера Милоска и Никея (Победата от Самотраки), робите на Микеланджело („ Умиращия плебей ” и „ Бунтуващия се плебей ”), „ Джокондата ”, „ Портрет на Св. Ана ”, „ Портрет на Св. Йоан Кръстител ” на Леонардо да Винчи, “Сватбата в Кана Галилейска ” на Веронезе, „ Просякът ” на Джузепе Рибера, „ Христос на Кръста ” на Ел Греко, портрети на инфанти на Веласкес, двадесетте и четири големи платна на Рубенс, представляващи алегорично подиуми от живота на Мария Медичи, френските огромни формати, измежду които несъмнено блестят „ Коронясването на Наполеон ” на Давид и „ Свободата, която води народа ” на Дьолакроа. В крилото " Ришельо " на музея могат да бъдат посетени единствените непокътнати интериори в двореца – жилищата на Наполеон III.

Ето още няколко любопитни обстоятелството за Лувъра:

- към момента могат да се видят остатъци от истинския трап на крепостта;

- нужни са 200 години, с цел да се трансформира цялата постройка в музей;

- доста от творбите на Лувъра били ограбени от Наполеон като военни трофеи;



- известната стъклена пирамида била извънредно спорна;

- най-голямата картина в Лувъра е в едно и също помещение с Мона Лиза;

- почитателите на „ Шифърът на Леонардо ” могат да се включат в тематичен маршрут в Лувъра;

- можете да видите по какъв начин е изглеждала постройката по време на Наполеон III;

- арт сбирката в Лувъра се добавя.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР