Рекорден брой деца, от Втората световна война насам, се оказали

...
Рекорден брой деца, от Втората световна война насам, се оказали
Коментари Харесай

УНИЦЕФ алармира за рекорден брой деца бежанци

Рекорден брой деца, от Втората международна война насам, се оказали в обстановка на бягство от спорове, принуждение и други рецесии по света в края на 2021 година. Това разгласи в Ню Йорк организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ, заяви ДПА.

Според данните на УНИЦЕФ към 36,5 млн. деца са били принудени да изоставен домовете си, като близо 22,8 млн. от тях са били разселени вследствие на спорове и принуждение. Данните съставляват нарастване на броя на децата бежанци в международен мащаб с 2,2 млн. души от 2020 година насам.

Рекордно високият брой е директен резултат от спорове като тези в Афганистан и Йемен, съобщи УНИЦЕФ, като добави, че още 7,3 милиона деца са останали без дом през 2021 година вследствие на естествени бедствия. УНИЦЕФ прикани държавните управления по света да засилят отбраната на бежанците, мигрантите и децата.

Тъй като данните са от края на 2021 година, те не включват украинските деца, останали без дом или принудени да бягат от съветската инвазия, която докара до основаването на още 2 милиона деца бежанци от февруари насам и остави още 3 милиона деца разселени в страната.

Освен това децата и техните фамилии бяха разселени и заради рискови метеорологични феномени, като сушата в страните от Африканския рог и тежките наводнения в Индия, Бангладеш и Южна Африка.

Повече от една трета от разселените деца живеят в Африка на юг от Сахара (3,9 милиона или 36 %), една четвърт в Европа и Централна Азия (2,6 милиона или 25 %) и 13 % (1,4 милиона) в Близкия изток и Северна Африка, се споделя в изказването на УНИЦЕФ.

Около две трети от всички деца бежанци са записани в начално учебно заведение, до момента в който единствено към една трета от подрастващите бежанци получават обучение, се споделя още в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР