Рекорд с кредитите: българите взеха толкова, колкото спестиха в банкитеПредупрежденията

...
Рекорд с кредитите: българите взеха толкова, колкото спестиха в банкитеПредупрежденията
Коментари Харесай

Рекорд с кредитите: българите взеха толкова, колкото спестиха в банките


Рекорд с заемите: българите взеха толкоз, колкото икономисаха в банките

Предупрежденията на икономисти и финансисти за закъснение на стопанската система и предстоящ растеж на лихвите очевидно не стряскат българите при тегленето на заеми.

2023 година е напът да счупи всички върхове в кредитирането, демонстрира статистиката на Българска народна банка.
За 10 месеца новите ипотечни и потребителски заеми са общо малко над 4 милиарда лева
Всъщност през тази година спестеното от българите в банките е единствено със 700 млн. повече от взетите нови заеми. Само тези за парцели да вземем за пример са 2,4 милиарда лева, а до края на годината се чака да стигнат невижданите 3 милиарда

Причината за кредитния взрив са ниските лихви. В понеделник Българска народна банка заяви, че по потребителските в левове не са се трансформирали през октомври и остават приблизително 8,59%.

Оскъпяването при ипотечните в левове даже е намаляло до приблизително 2,59%

“Това най-вероятно се дължи на промоциите на няколко банки, които стартираха през есента. Те нормално не престават през ноември и декември и на процедура никой от прогнозиращите, че ипотечните заеми ще стигнат 3% в края на 2023 година, не позна ”, разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев.

2023 година не престава да е рекордна за имотния пазар като размер на изтеглените заеми.

Банките не престават да кредитират до 85% от цената

на жилищата в огромните градове и до 75-80% в по-малките обитаеми места.

Като брой новоотпуснатите жилищни заеми обаче понижават с 2%. Това се случва на фона на продължаващото понижение на броя на имотните покупко-продажби. През третото тримесечие да вземем за пример годишният спад, регистрирани от Агенцията по вписванията, е стигнал 13% и

броят им съвсем съответствува с този през същия интервал на 2011 година

“Спадът на покупко-продажбите е доста по-голям от този на новоотпуснатите ипотечни заеми, тъй като от имотния пазар се изтеглиха хората с по-скромни благоприятни условия и останаха единствено тези, които разполагат с пари и с обезпечения за заемите ”, сподели Тошев.

Според него най-вероятно годината ще приключи съвсем по този начин, както е почнала – с лихви по ипотечните заеми сред 2,2 и 2,7%. Ако равнищата стигнат 3%, това ще се случи вероятно идната година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР