Реколтата през настоящата година е добра и количествата пшеница, слънчоглед,

...
Реколтата през настоящата година е добра и количествата пшеница, слънчоглед,
Коментари Харесай

Тодор Джиков: Реколтата през тази година е добра, количествата пшеница са подсигурени

Реколтата през актуалната година е добра и количествата пшеница, слънчоглед, царевица са подсигурени. Това сподели през днешния ден зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков преди откриването на 30-а научно-практическа конференция „ Посрещане на провокациите по време на рецесия в бранш „ Фуражи “, която се организира край Варна. Най-големият проблем е ценовата турбуленция на енергоносителите, добави Джиков, заяви Българска телеграфна агенция.

Той добави, че в случай че казусът с повишаването им продължи, обстановката ще стане непоносима за производителите на фуражи и на храни, надлежно и за потребителите. Проблем е, че през зимните месеци потреблението на газ ще се увеличи, по тази причина и страната сега прави всичко допустимо да се обезпечат нужните доставки на допустимо най-изгодните пазарни цени, уточни зам.-министърът. Складови бази в страната има задоволително, сподели Джиков. По думите му оборудванията могат да съхраняват към 15 милиона тона продукция, а сега в тях има прибрани почти 5 милиона тона. Това демонстрира, че няма място за терзания и за складирането на стоките, уточни зам.-министърът. Той сподели още, че у нас контролът върху качеството на фуражите е доста непоколебим. По думите му подобен се реализира и на входа, и на изхода на предприятията. Според Джиков използването на генномодифицирани организми в храните за животни е безусловно неразрешена и това също предстои на непоколебим надзор.

България не внася украинско зърно за фуражи, добави зам.-министърът. Той посочи, че от тази страна осъществяваме внос на слънчоглед, само че върху него се реализира второстепенен надзор. Първичният се прави на входа на Европейски Съюз, т.е. на границата на Румъния, само че българската страна непринудено, по избор и на родните производители, прави спомагателни инспекции, изясни Джиков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР