Река Дунав е основният замърсител на Черно море, а заливът

...
Река Дунав е основният замърсител на Черно море, а заливът
Коментари Харесай

Заливът Вромос е едно от най-замърсените места по нашето Черноморие



Река Дунав е главният замърсител на Черно море, а заливът Вромос е едно от най-замърсените места по нашето крайбрежие, това са резултатите от план на  Фондация Виа Понтика, Община Бургас и два университета в Румъния и Грузия.

30 месеца продължи  „ Иновативни техники и способи за понижаване на морските боклуци в крайбрежните региони на Черно море “. Една от задачите му  бе да се усъвършенства екологичното положение на водоема и да се проследят главните замърсяващи потоци, да се извърши разчистване на боклуци в определени застрашени региони. Учени са работили по  четири разнообразни метода, изясни Ина Агафонова от Виа Понтика:

 Най-замърсен се оказва новият канал Белославско езеро, връзката с Черно море. Второто най-замърсено място е тук при нас-залива Вромос, също така има още три точки, това са  Дуранкулак, Север Обзор, лагерите и плажът, северно от черноморски солници. Става въпрос за съществуване на твърди боклуци.

Резултатите включват проучване на теченията в Черно море и обвързваните с тях потоци от боклуци, като планът се концентрира най-много върху пластмасите. Данните са отразени върху интерактивна карта, която може да бъде открита на интернет страницата на плана:

Община Бургас беше виновна за приготовление на проучване, обвързвано с потоците от морски боклуци,да се открият кои са най-замърсените места, изясни юрисконсулта  и тематичен специалист по  плана Веселина Димитрова:

Най-голямото замърсяване идва от р.Дунав, всички боклуци, които са плуващи в морето, се изхвърлят на пясъка. Естествено има пласмаси, които са на дъното.

Проектът създаде и ограничения, които се предложиха и започнахме към този момент с тяхното използване. Една от тях е ангажиране на притежателите на заведения, да не се употребяват пластмаси, да се отстрани това консуматорско отношение, употребяваме нещо един път и го хвърляме.

Краткия филм, отдаден на отпадъците и какво можем да създадем, с цел да дадем своя принос за понижаване на количеството им, можете да гледате тук:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР