Режисьорът, сценарист и продуцент на филма Икарус Брайън Фогел посвети

...
Режисьорът, сценарист и продуцент на филма Икарус Брайън Фогел посвети
Коментари Харесай

Създателят на филма за руския допинг, който спечели "Оскар", призова за оставката на Томас Бах

Режисьорът, сценарист и продуцент на кино лентата " Икарус " Брайън Фогел посвети извоювания през днешния ден " Оскар " на някогашния шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков и прикани за оставката на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

" Икарус " изненадващо завоюва премията за най-хубав пълнометражен документален филм. Продукцията на Разказът за огромната допинг скица в съветския спорт, в основата на чието разобличаване беше Родченков, победи любимеца в категорията Faces Places.

Родченков беше основният осведомител на Световната антидопингова организация (WADA), чиито отчети доведоха до изключването на Русия от олимпийското придвижване и интернационалната атлетика. Бившият началник на московската лаборатория разкри, че сред 2011 и 2015 година е работила огромна скица за приложимост, разпространяване и прикриване на допинг, ръководена от спортното министерство и службите за сигурност.

От Кремъл оповестиха изказванията на Родченков за безпочвени и сложиха под подозрение истинността на неговите обвинявания, защото сега той се укрива в Съединени американски щати. Наскоро съветският президент Владимир Путин даже го назова " глупак " и съобщи, че допинг има на всички места по света.

Бившият шеф на московската лаборатория отпътува за Съединени американски щати незабавно след разкритията. Той продължава да живее там като предпазен очевидец. Руснакът съобщи, че непрекъснато получава смъртни закани и се притеснява за живота си.

" Посвещаваме тази премия на доктор Григорий Родченков - нашия смел осведомител, който в миг живее в смъртна заплаха. Надяваме се " Икарус " да е едно събуждане. Пробуждане за Русия, само че и освен това - за значимостта на това да кажеш истината ", сподели Фогел при награждаването си.

След това пред медиите той разкритикува Международния олимпийски комитет и президента му Томас Бах за допускането на съветски спортисти до Пьонгчанг 2018 и последвалата анулация на съветското наказване, макар че двама руснаци бяха хванати с допинг по време на игрите.

" Просто и ясно - Томас Бах би трябвало да подаде оставка. Той е шарлатанин. Този човек би трябвало да се срами от себе си. Трябва да си подаде оставката ", сподели Фогел. Според него е неприемливо " да се удостовери и докажете машинация на такова равнище, която се разгръща в продължение на десетилетия, а по-късно тази страна да бъде перната по ръката, като 160 нейни спортисти бъдат позволени до игрите, двама от които с допинг ".

" След това игрите приключат, без тази страна да поеме отговорност и да се извини за някое от дейностите си, без да одобри, че случилото се е правилно. Те не престават да преследват доктор Григорий Родченков, а в това време наказването на тази страна се анулира. Каква машинация, каква корумпирана организация ", сподели още Фогел.

Потърсени от профилирания уебсайт за олимпийски спорт Insidethegames.biz, от МОК са декларирали: " Поздравяваме господин Фогел за неговия триумф в Оскарите, само че мненията му зад сцената са изцяло несъответствуващи. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Оскари 2018 (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР