Регламентът на ЕС относно цифровия сертификат за COVID-19 започва да

...
Регламентът на ЕС относно цифровия сертификат за COVID-19 започва да
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Помогнахме на европейците да си възвърнат свободата

Регламентът на Европейски Съюз по отношение на цифровия документ за COVID-19 стартира да се ползва oт през днешния ден. Това значи, че цифровите документи за COVID-19 на жителите от Европейски Съюз и пребиваващите в Европейски Съюз към този момент ще могат да бъдат издавани и проверявани в целия Европейски Съюз. 21 страни членки, както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към този момент започнаха да издават документи преди днешния краен период, а пет страни от Европейски Съюз стартират през днешния ден.

Работата на Комисията по цифровите документи на Европейски Съюз за COVID-19 беше водена от комисар Дидие Рейндерс в тясно съдействие със заместник-председателите Вера Йоурова и Маргаритис Схинас и комисарите Тиери Бретон, Стела Кириакиду и Илва Йохансон. Приветствайки влизането в действие на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19, ръководителят Урсула фон дер Лайен съобщи:

" Европейският съюз работи в интерес на своите жители. Европейският дигитален документ за COVID-19 е знак на отворена и безвредна Европа, която се отваря деликатно, като слага преди всичко отбраната на здравето на нашите жители. През март обещахме до лятната почивка да разполагаме с общоевропейска система за улеснение на свободното и безвредно пътешестване на територията на Европейски Съюз. Вече можем да потвърдим, че системата на Европейски Съюз за цифрови документи за COVID-19 действа. Голяма част от страните – членки на Европейски Съюз, към този момент са свързани към системата и са подготвени да издават и ревизират документите. Вече са основани над 200 милиона документа. Помагаме на европейците да си възвърнат свободата, която ценят толкоз доста. "

Цифров документ на Европейски Съюз за COVID-19

Целта на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19 е да улесни безвредното и свободното придвижване в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно придвижване — в това число когато не разполагат със документ, само че той ще улесни пътуването, като ще помогне на притежателите му да бъдат освободени от ограничавания, като да вземем за пример карантина. Цифровият документ на Европейски Съюз за COVID-19 ще бъде наличен за всички и:

- обгръща направена имунизация против COVID-19, изработен тест и преболедуване;

- е безвъзмезден и наличен на всички езици на ЕС;

- е разполагаем както в дигитален формат, по този начин и на книжен носител;

- е сигурен и включва цифрово подписан QR код;

Съгласно новите правила страните членки би трябвало да се въздържат от налагане на спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на цифрови документи на Европейски Съюз за COVID-19, в случай че те са пропорционални и нужни за запазване на публичното здраве. Освен това Комисията пое ангажимент да активизира 100 милиона евро по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, с цел да подкрепи страните членки при обезпечаването на проби на налични цени.

На 17 март 2021 година Европейската комисия показа предложение за основаване на документ на Европейски Съюз за COVID-19, с което да се улесни безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията. На 20 май съзаконодателите реализираха авансово съглашение. На 1 юни влязоха в деяние техническият гръбнак на системите и порталът на Европейски Съюз, което дава опция за инспекция на защитните детайли, съдържащи се в QR кодовете. Тридесетте страни от Европейски Съюз и ЕИП бяха включени директно и в точния момент към портала, спазвайки крайния период — 1 юли. Първите страни членки започнаха да издават документи още от 1 юни. Общо 21 страни от Европейски Съюз направиха това преди крайния период 1 юли. След формалното сключване на 14 юни регламентът беше оповестен на 15 юни. Той стартира да се ползва от през днешния ден — 1 юли, като за страните членки, които се нуждаят от в допълнение време, е очакван шестседмичен интервал на последователно въвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР