Регионът около свръхмасивните черни дупки е изключително екстремен. Сега, благодарение

...
Регионът около свръхмасивните черни дупки е изключително екстремен. Сега, благодарение
Коментари Харесай

Газът, измъкващ се от свръхмасивните черни дупки, може да създаде галактическо „цунами“

Регионът към свръхмасивните черни дупки е извънредно рисков. Сега, с помощта на нова компютърна симулация, учени научиха повече за това какво би могло да се случи в газа, обкръжаващ тези галактически колоси. Екипът оповестява, че е изцяло допустимо от тези черни дупки да стартират да извират сходни на цунами талази и вихри.

В най-близкия до черната дупка район невероятният гравитационен резултат нагрява падащия във вътрешността материал до милиони градуси. Тази плазма сияе и излъчва енергични рентгенови лъчи, нагряващи от своя страна газа в близост. Новият труд, оповестен в The Astrophysical Journal , демонстрира, че този нажежен газ може да се „ съсири “ и да сътвори някои изключително странни резултати в облачния акреционен диск към черната дупка.

Според направените симулации в диска има талази, а с помощта на нагряващия резултат на рентгеновите лъчи те могат да набъбнат ненадейно – сходно на приливна вълна по крайбрежието. Специалистите оповестяват и за образуването на така наречен пътеки на Карман (кръстени на американския физик от маджарски генезис Теодор декор Карман, който ги е описал за първи път). Това са повтарящи се модели на вихрушки, които се образуват постоянно в атмосферата.

Ключова роля за всички тези резултати играят точно горещите джобове на газообразуване в покрайнините на свръхмасивните черни дупки. Те избутват студения газ напред, нагорещяват го и основават нови структури, които могат да се разгръщат на до 10 светлинни години.

„ Тези облаци са 10 пъти по-горещи от повърхността на Слънцето и се движат със скоростта на слънчевия вятър. Това ги прави много екзотични обекти, през които не бихте желали да прелетите със аероплан “, изяснява Тим Уотърс, водещ създател на изследването.

Симулацията на учените си опонира с някои дългогодишни теории за метода, по който облаците в региона на дейните свръхмасивни черни дупки се образуват. Облаците на тези места не са пухкави и бели, те са извънредно наситени с междузвезден материал. Образуването им наподобява е подвластно от мощните излъчвания, предавани от най-близкия район, обкръжаващ черната дупка.

За да се струпа на едно място, газът би трябвало да е задоволително леден. Газът, разпростиращ се от черната дупка, е парещ и бърз, само че придвижването му издига по-студения газ и довежда до образуването на тези облаци, които могат да се движат с до 10 000 км/с.

Източник: IFLScicnce

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР