Регионалното правителство на Каталуния подготвя закон за разширяване на пространствата

...
Регионалното правителство на Каталуния подготвя закон за разширяване на пространствата
Коментари Харесай

Ето къде ще забранят пушенето на тераси

Регионалното държавно управление на Каталуния приготвя закон за разширение на пространствата без тютюнев пушек навън. Целта е с въвеждането на повече забрани и ограничавания да се понижи броя на дейните пушачи.

Новият закон ще обхване терасите на питейните заведения и заведенията за хранене, пространствата към учебните заведения, както и автобусните спирки. На тези места ще бъде неразрешено тютюнопушенето, откакто при започване на лятото възбраната влезе в действие и за публичните плажове в Каталуния, съобщи БНР.

По калкулации на Министерството на здравеопазването дейните пушачи в района са към 23-24 % от общото население и задачата е броя им да понижава.

За хората с годишни приходи до 18 000 евро ще бъде планувана спомагателна финансова помощ, която да им обезпечи никотинови заместители, с цел да се откажат от цигарите. Става въпрос за близо 700 000 в района, с ниски приходи, които ще стартират да ги получават гратис от януари идната година.

Лечението е на стойност към 300 евро на човек, като с изключение на него пристрастените пушачи ще получават помощ и от експерти от болничните центрове.

Мярката ще се утвърди единствено от Министерството на здравеопазването, а останалите текстове, касаещи неразрешените зони за тютюнопушене ще се одобряват от районното държавно управление, след което подлежат на гласоподаване в локалния Парламент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР