Регионалното министерство предлага с промени в Закона за обществените поръчки

...
Регионалното министерство предлага с промени в Закона за обществените поръчки
Коментари Харесай

МРРБ предлага да отпадне инженерингът за строежи с публично финансиране

Регионалното министерство предлага с промени в Закона за публичните поръчки да отпадне инженерингът за всички градежи на територията на страната, в които има и един лев обществени средства. По този метод ще се понижи цената на градежите, които се правят с обществени средства, ще се увеличи качеството им и ще се основат условия за по-малко корупция, заяви на конференция районният министър Виолета Комитова. 

Тя подсети, че инженерингът е тип социална поръчка за строителство, при която по думите й има благоприятни условия за оскъпяване на строителството от четири до пет пъти, за ниското му качество и за тежки корупционни практики. Комитова посочи, че измененията в Закон за обществените поръчки са по самодейност на министъра на финансите и Агенцията за публични поръчки и се отнасят до промени, свързани с поръчките инхаус, предава Българска телеграфна агенция.

" Сред другите подготвяни от ведомство нормативни промени са тези в Наредбата за техническите паспорти на градежите, като се планува да отпадне задължението за жителите до 2024 година да извадят по 1000 лв. и да имат механически паспорт ", сподели Комитова. Тя дефинира предходната разпоредба като безсмислена, тъй като механически паспорт на постройка се изисква, в случай че имаме желание за преустрояване. Освен това, съгласно министъра, тези паспорти не са нужни, тъй като те са документ за постройката, който отразява моментното й положение и в случай че решим след 10 години да вършим поправки, тогава паспортът ще наподобява по различен метод и ще ни би трябвало. 

" По Наредбата за налична среда, заварена от предходния министър, се е предвиждало в многофамилни жилищни здания всички жилища да са планувани за хора с увреждания. В момента министерството работи по промени, които са съотносими към предходна разпоредба, основана на немския опит, която е изисквала при постройка с повече от 30 жилища едно от тях, в случай че може да е на партера, да бъде пригодено за хора с увреждания. Докато текстовете се преработват, остарялата разпоредба е анулирана със период до една година ", добави районният министър. 

Ведомството предлага промени и в Закона за устройството на територията /ЗУТ/ по член 148, който беше въведен през февруари тази година и регламентира по този начин наречената " приложна регулация ", с което на практика се вкара възбрана за строителство в София. Комитова подсети, че този член от Закон за устройство на територията беше обжалван от омбудсмана и по него има мнения на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, като там се показва, че е въведена неприемлива безсрочна строителна възбрана и измененията са противоконституционни. Министерството работи по измененията на този текст, като задачата е да бъдат задоволени както тези, които желаят да сторят, по този начин и тези, които желаят да отчуждават, и тези, които ползват регулацията. 

Други промени в Закон за устройство на територията са свързани с условията към преместваемите обекти във връзка с техните външни зареждания - ток, вода и канализация. Промените са свързани със случая, при който на столичен бул. почина дете, тъй като кабел с високо напрежение беше оставен разкрит. Друга нормативна смяна в Закон за устройство на територията е обвързвана със случая с по този начин наречените преместваеми обекти на къмпинг " Смокиня ", за които противозаконни обекти се оказва, че ДНСК няма права да се намеси. Промяната в Закон за устройство на територията е инициирана и поради случая " Артекс " и разногласията за това докога е годно разрешението за градеж, сподели министърът. По тази причина се предлага разрешението за градеж да важи единствено от датата на разрешението, а не от някакви други дати, добави тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР