Регионалният министър Иван Шишков намекна, че в скоро време Агенция

...
Регионалният министър Иван Шишков намекна, че в скоро време Агенция
Коментари Харесай

Шишков намекна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища

Регионалният министър Иван Шишков загатна, че в скоро време Агенция „ Пътна инфраструктура “ още веднъж ще започва поръчки за поддръжка на пътищата в страната. За момента не е ясно дали с изключение на настоящо поддържане в новите търгове ще влязат и съществени поправки.

За идващия интервал от време ще създадем състезания за настоящи и съществени поправки, с цел да сложим нещата в естествен ред “, съобщи министърът в изявление за БНР.

Шишков съобщи, че е изискал да бъде изработен и цялостен разбор на пътищата в страната. По думите му по този начин ще стане ясно в какво положение са даже пътните артерии, по които са осъществявани настоящи действия. Проверката ще обхване възлагания в интервала 2019 година досега, т.е. ще се ревизират и дейностите, изпълнявани по време на служебните кабинети.

Министърът разяснява тематиката във връзка на главните поправки, осъществявани по договорите за настоящ ремонт и поддръжка. Именно поради това и поради предоставените действия за 1 милиарда лева при бюджет от 300 млн. лева, Пътната организация не съумя да се разплати с компаниите още по времето на първия длъжностен кабинет, в който Шишков бе зам.-регионален министър.

Впоследствие договорите бяха оповестени за противозаконни от кабинета „ Петков “, само че строителите претендираха за 1.2 милиарда лева Част от тях (650 млн. лева.) бяха платени с решение на 47-ото Народно заседание, а по-късно Конституционният съд разгласи, че разплащането на парите не е било в пълномощията на Народното събрание.

Само преди дни и служебният кабинет задели 438 млн. лева за остарели отговорности, само че по думите на Шишков, с тях ще се разплащат единствено несъмнено настоящи поправки.

Предстоящите поръчки, за които приказва министърът, ще са следващите през последните няколко месеца. Припомняме, че бившето управление на АПИ в лицето на Тодор Василев пусна поръчки за период от 3 години, като цената им бе 2.3 милиарда лева Впоследствие те бяха прекъснати от служебното държавно управление, защото Шишков съобщи, че процедурите са стартирани без неговото познание. Така Василев, който бе назначен от някогашният министър Гроздан Караджов, се раздели в с поста си в АПИ, а Шишков разпореди на АПИ да приготви нови търгове.

През октомври стана ясно, че Шишков готви нормативни промени, свързани с договорите за настоящ ремонт и поддръжка (ТРП) на пътища в страната. Въпреки че министърът не разкрикакви тъкмо ще са те, той загатна за „ либерализация “. Според него строителството като метод на осъществяване е изпреварило законодателството и точно това би трябвало да се промени.

Уволненият от Шишков ръководител на АПИ – Иво Иванов – през ноември съобщи пред комисия в Народното събрание, че се приготвят 4-годишни поръчки. Имаше концепция даже да стартира да действа нова дирекция в Агенцията, която да дава отговор единствено за главните поправки.
Ремонт на „ Тракия “
След като предходната година стана ясно, че два от лотовете на „ Тракия “ са прекомерно тънки и некачествени, в този момент министърът съобщи, че те ще бъдат главно ремонтирани. Шишков обаче не се нае да предвижда каква ще е нужната сума за главния ремонт.

Става въпрос за секторите сред Стара и Нова Загора (лот 2) и сред Нова Загора и Ямбол (лот 3), строени по време на ръководството на Бойко Борисов.

Проверката бе взаимна с Министерство на вътрешните работи, тъй че е разумно да има последици и в тази посока “, разяснява Шишков.

По думите му, когато се строи с позволение за градеж и има първокласен контрол, има опция да се търси и отговорност от строителите.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпари за ремонт на пътища настоящи поправки поддръжка на пътища търгове Агенция пътна инфраструктура Иван Шишков Министерство на районното развиване и благоустройството автомагистрала Тракия ПоследниНай-четениИнфраструктура 28 Шишков загатна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища Енергетика 140 Санкциите против Русия могат да доведат до дефицит на енергийни доставки Бюджет и финанси 840 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Наука 376 Мъск възнамерява изстрелването на Starship през март Бюджет и финанси 332 Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? To:know 3956 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 1656 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Компании 660 Шампиони в нововъведенията Политика 2900 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2795 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Компании 10307 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Накратко 5436 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 3956 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Политика 3032 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Политика 2900 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2846 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Компании 2795 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Пазар на труда 1800 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1664 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Компании 1656 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всичкиБрюксел утвърди €183 млн. за автомагистрала „ Европа “ Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР