Регионалният министър Гроздан Караджов не се ангажира със срок за

...
Регионалният министър Гроздан Караджов не се ангажира със срок за
Коментари Харесай

Караджов не обяви срок за Хемус, защото ще се строи законно

Регионалният министър Гроздан Караджов не се ангажира със период за завършването на автомагистрала " Хемус " и упрекна предходната власт в порочни практики при организацията на строителството на аутобана. 

" Автомагистрала " Хемус " ще бъде издигната на цена и периоди, подписани от държавното управление на ГЕРБ, които обаче липсват. Ситуацията, в която ни е сложило предходното ръководство, не ни дава опция да дадем периоди и главната причина за това е, че в бъдеще няма да строим нелегално ", сподели Караджов пред отрасловата комисия в Народното събрание.

Три участъка от автомагистралата, която би трябвало да свърже София и Варна, ще бъдат завършени през тази година - надлежно до края на април и до есента на 2022 година. Останалите обаче не се възнамеряват за идващите 12 месеца.

Третият сектор се чака да бъде подготвен през юни 2023 година По противоречивите четвърти и пети лотове е осъществявана работа, само че по думите на Караджов, се е правила нелегално. По-любопитното е, че съгласно новия строителен министър  единственият метод за тяхното легализиране е основаването на изключително законодателство.

Пред депутатите Караджов посочи, че  за тези два сектора трябват най-малко две години за отчуждения, по-късно 2 години за градеж и дотъкмяване и може да се допуска, че в края на мандата, в случай че няма обжалвания на процедурите, ще бъдат осъществени.

" При сектори 7 и 8 няма нелегално строителство, само че е проектирано непрофесионално, постанова се препотвърждаване на ново трасе. След това би трябвало още веднъж да се проведат отчуждения, процедура по Оценка на въздействието върху околната среда и по-късно да се осъществя строителството “, сподели още районният министър.

Строителството на автомагистрала " Хемус " е обект на следствие от страна на прокуратурата и междуинституционална война с Министерство на вътрешните работи. На 4 януари за разпит по случая с " Хемус " в СГП бе извикан вътрешният министър Бойко Рашков. На излизане от разпита Рашков съобщи, че част от средствата за строителството на Автомагистрала „ Хемус “ са отивали в ГЕРБ: 

" На процедура съм им споделил, че от средствата, които са отделени за строителството на обособени лотове на Автомагистрала „ Хемус “ не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства – 50-60 млн., толкоз колкото предплатено са привеждани на някои от компаниите, представяли се като строители на автомагистралите, са отделяни сред 30-40% от тях, които са се насочвали към съответна политическа партия – аз им споделих на прокуратурата, че става въпрос за политическа партия ГЕРБ. 30-40% от предплатено платените средства за лот 5 са се прибирали назад в ГЕРБ ". 

В отговор ГЕРБ обявиха, че ще съдят вътрешния министър поради разпространяване на неистини по адрес на някогашната ръководеща партия. 

По делото за аферата " Хемус " досега е обвинен само някогашния футболен съдия Борислав Колев. Повдигнато му е обвинение за изпиране на над 53 млн. лева, предопределени за лот 5 от аутобана. Средствата са били прехвърляни в кухи компании на малоимотни лица, които по-късно са ги теглили на каса от банка и са ги предавали на Борислав Колев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР