Регионалната здравна инспекция в Смолян организира информационна кампания по повод

...
Регионалната здравна инспекция в Смолян организира информационна кампания по повод
Коментари Харесай

РЗИ-Смолян с акция по повод Международния ден без тютюнопушене

Регионалната здравна ревизия в Смолян провежда осведомителна акция във връзка Международния ден без тютюнопушене - 16 ноември. За задачата, здравни инспектори ще организира акция измежду учениците и личния състав на Смолянската ПГ по туризъм и строителство. Пушачите измежду тях ще имат опция да се убедят в способността на пушенето да предизвиква кислороден апетит, като измерят наличието на въглероден оксид в издишания въздух и съответстващото равнище на карбоксиоксихемоглобин в кръвта им. Експерти на здравната ревизия ще дават осведомителни материали и ще стимулират подрастващи и възрастни към една от най-значимите житейски стъпки за един пушач – прекъсването на цигарите и другите тютюневи артикули. Всички искащите да поемат към смяна имат опция целогодишно да посетят Консултативния кабинет за отричане от тютюнопушенето в РЗИ. Той работи гратис с разнообразни възрастови групи, след предварителна спогодба на тел. 0301/ 58930.

По данни на Националния център по публично здраве и разбори от 2020 година в България ежедневни консуматори на тютюн са над една трета (34.5%) от популацията на възраст над 20 година Остава обезпокоително и равнището на пушене след най-младите. Повече от една четвърт от интервюираните възпитаници (26.3%) са правили опити да пушат, а всяко пето дете е сегашен пушач, като относителният дял на девойките е малко по-висок (17.3% против 16.4%).

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, а историята му стартира през 1971 година, в град Рандолф, Съединени американски щати, когато американецът Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат най-малко за един ден. Спестените средства били употребявани за основаването на фонд за стипендии към локалното учебно заведение. След набирането на задоволително известност от 1977 година Американската общественост за битка с рака афишира всеки трети ноемврийски четвъртък за ден, отдаден на отказването от пушенето. По настоящем той се празнува публично и от Международния съюз за битка с рака (UICC), и се отбелязва в доста страни по света.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР