Регионалната стабилност и европейската сигурност и развитието на евроинтеграцията на

...
Регионалната стабилност и европейската сигурност и развитието на евроинтеграцията на
Коментари Харесай

Ескобар в Скопие за промените в конституцията: Никого няма да подлагам на мъчения

Регионалната непоклатимост и европейската сигурност и развиването на евроинтеграцията на Северна Македония са били акцентите в диалога на заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, оповестиха двамата на взаимна конференция в Скопие. 

Вчера Ескобар организира едночасов диалог с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а в границите на днешния ден е планувано да беседва и с ръководителя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предава Българска телеграфна агенция. 

„ Никого няма да подлагам на мъчения ”, сподели Ескобар в отговор на въпрос за изказванията на Мицкоски, че държавното управление употребява визитата му, с цел да бъде оказан напън върху опозиционната партия да поддържа измененията в конституцията, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония. 

„ Съединени американски щати не избира държавните управления на страните членки на НАТО. Съединени американски щати вижда естествени сътрудници в тези, които са отдадени на европейската интеграция, на НАТО и на битката против корупцията. Искам ясно да го кажа, също по този начин желая да чуя и да има открит продан на отзиви. Надявам се, че след срещата (с Мицкоски) ще имам да кажа повече ”, уточни Ескобар. 

„ Европа и Америка имат потребност от вас, вие сте стратегически сътрудник и непосредствен другар ”, уточни Ескобар, който беше сбит в отговора си на въпроса по какъв начин ще разяснява почналия, само че спрял преди гласоподаване в Народното събрание развой на промени в конституцията. " Радваме се, че процесът стартира и се надявам, че ще продължи ", сподели той. 

„ Фактът, че този спор се води дълго време значи, че се касае за значим въпрос, който дефинира бъдещето на идващите поколения. И ще се води колкото е належащо, за бъде взето вярно решение. Гражданите на Северна Македония заслужават да живеят в общество с висок витален стандарт. Пред нас са страни не тъй като самостоятелно са по-добри, а тъй като към този момент са част от Европейски Съюз. Имаме сериозна поддръжка и в страната, и на открито, и блокирането на процеса ще бъде нездравословно във връзка с напредъка на страната. Ще ни изпрати в нежелана позиция поради изборите през идната година в Европейски Съюз, а и у нас. Ще бъде загубен моментът на поддръжката на интернационалната общественост, която през днешния ден имаме ”, уточни Ковачевски. 

Ковачевски още веднъж съобщи, че той като министър председател, ръководещата в Северна Македония коалиция и държавното управление ще създадат всичко в границите на закона „ страната да върви напред, а жителите да са европейски жители в Република Северна Македония, а не жители, които с непознати паспорти отиват да живеят в Европейски Съюз ”. 

„ Съединени американски щати са били и ще бъдат до нас по време на всички основни процеси за демократичния напредък на страната от независимостта до през днешния ден и са поддръжници на постигането на задачите ни - НАТО и Европейски Съюз. Преговорната рамка, която е основа за договаряния с Европейски Съюз, е утвърдена от всички страни членки на Европейски Съюз и подкрепена от стратегическите сътрудници на Северна Македония. Тя съдържа условия, които би трябвало да осъществим. Няма да има нов контракт, нито има опция за предоговаряне на преговорната рамка, както настояват някои политици. Напоследък те все по-рядко употребяват тази изразителност, след всички отводи за това, които получиха от висшите чиновници в Брюксел и страните членки. Убеден съм, че и този път ще сме спечелили и Северна Македония ще бъде идната страна членка на Европейски Съюз ”, уточни Ковачевски. 

Посещениета на Ескобар в Скопие се реализира след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за регистриране на българите в главния закон на страната като изискване за осъществяване на втората междуправителствена конференция и продължение на договарянията с Европейския съюз, за които ръководещите нямат нужното болшинство измежду депутатите, а опозицията отхвърля да ги поддържа.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР