Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

Няма замърсяване на въздуха в Пловдив след пожара в склада за строителни материали

Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) проучва резултатите от 24-часовите измервания на качеството на въздуха в пловдивския регион " Източен " след зародилия през вчерашния ден пожар.

Превишения са открити само по индикатор " фини прахови частици " -ФПЧ10. Осреднените стойности за 24-те часа на измерването са 75 µg/m3 при среднодневна норма 50 µg/m3, като в обособени моменти до среднощ те са достигали до 180 µg/m3. От ранните часове на днешния ден се вижда наклонност за понижаване стойностите.

Останалите индикатори (серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид, бензен и др.) не демонстрират превишаване на законоустановените възможни правила.

Мобилна автоматизирана станция (МАС) през вчерашния ден беше позиционирана в двора на ОУ " Пенчо Славейков " в регион " Източен ", защото вятърът носеше пушекът към тази част на града и мястото бе несъмнено като точка на влияние. Чрез нея се извърши 24-часово непрестанно пробонабиране. Единните способи и критерии за оценка качеството на атмосферния въздух изискват пресмятане на средноденонощни стойности на индикаторите, с цел да може те да бъдат сравнявани с нормативно откритите правила за равнищата на замърсители в атмосферния въздух.
 Разследват версия за тенденциозен палеж на склада в Пловдив
Разследват версия за тенденциозен палеж на склада в Пловдив

Предстои нов оглед на местопроизшествието

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив са направили следене и на данните за качеството на въздуха при двата пункта за мониторинг на въздуха в Пловдив. Те са създали това, с цел да са сигурни дали мощният вятър няма да разнесе замърсители и в други елементи на града. Пунктовете са ситуирани в кв. " Каменица " и в ЖК " Тракия " и са оборудвани с непрекъснати автоматизирани измервателни станции . При тях не са открити отклонения от нормите по нито един от измерваните индикатори.

С оглед на това, че пожарът е изцяло овладян в границите на няколко часа , все още е прекратено отделянето на пушек, както и заради положителните резултати от разбора, към този момент няма нужда от непрекъснати измервания и МАС ще бъде преместена. Отпадат и рекомендациите, които екоинспекцията насочи към живущите в региона на пожара жители да заобикалят престой и действия навън.

Припомняме, пожарът избухна през вчерашния ден и обхвана 20 халета а строителни материали с бои и лакове на 5 декара в регион " Източен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР