Регионална кардиологична среща на тема Превенция на внезапната сърдечна смърт“

...
Регионална кардиологична среща на тема Превенция на внезапната сърдечна смърт“
Коментари Харесай

Как да предотвратим внезапната сърдечна смърт показаха на кардиолози в МУ-Пловдив

Регионална кардиологична среща на тематика „ Превенция на неочакваната сърдечна гибел “ се организира в Медицинския Симулационен Тренировъчен Център на МУ-Пловдив. Кардиолози от града и региона се срещнаха със актуалните благоприятни условия за попречване на неочаквана сърдечна гибел посредством имплантиране на кардиовертер дефибрилатор. 

Около 25% от всички смъртни случаи от сърдечно-съдови болести са вследствие на неочаквана сърдечна гибел. Тя може да покоси, както човек със сърдечносъдово заболяване, по този начин и хора без  индикации за сърдечен проблем. В 50% от случаите неочакваната сърдечна гибел е първа демонстрация на сърдечното заболяване и може да се изяви при видимо здрави хора. Мъжете са по-застрашениот неочаквана сърдечна гибел. Тя настава при 6,68 на 100 000 души годишно, до момента в който при дамите честотата е 1,40 на 100 000.

Зам.-ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Благой Маринов, който е и шеф на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център посочи, че Симулационният център е оборудван с необятна гама от апарати, разпростряли се от таск-тренажори за преодоляване на ежедневни процедури и операции, до необикновено реалистични кибернетични манекени, употребявани за трениране на клиничното мислене и разрастващи качествата за взимане на решения. Той разясни още, че на основата на отличната си материална и кариерна осигуреност, МСТЦ на МУ-Пловдив се утвърди освен като национална, а и като интернационална база за продължаващо здравно обучение.

Лектор на образованието беше доктор Красимир Джинсов, началник на бранш по Електрофизиология и Кардиостимулация към отделението по Инвазивна Кардиология в УМБАЛ “Свети Георги ” – Пловдив и ръководител на Съсловно съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България.

„ По време на образованието запознахме сътрудниците с аргументите за появяването на неочакваната сърдечна гибел и реакцията на експерта при пациенти, застрашени от нея. Показахме им образно по какъв начин се имлантира кардиовертер дефибрилатор и всеки от присъстващите имаше опция да упражни наученото и самичък да го направи върху високотехнологичен симулатор. Поставянето на този тип устройство е един от най-хубавите способи за попречване на Висш съдебен съвет – съдбовно събитие, което настава до 1 час от началото на симптоматиката “, изясни доктор Джинсов.

„ Причините за неочакваната сърдечна гибел са доста. В 80% от случаите се дължи на коронарна болест на сърцето. В 10 – 15% от случаите Висш съдебен съвет се дължи на кардиомиопатии. При всички тези болести има риск от животозастрашаваща аритмия. Преживяемостта след Висш съдебен съвет отвън болница е едвам 5-10% и то в развитите страни. Около 70% от случаите на неочаквана сърдечна гибел стават в дома на пациента. Там преживяемостта е към 3-6%, ето за какво ние, кардиолозите би трябвало да се научим да разпознаваме пациентите, застрашени от неочакваната сърдечна гибел и да вземем ограничения това да не се случи. Най-добрата предварителна защита за хора с висок риск е имплантирането на  кардиовертер дефибрилатор, който безусловно може да рестартира сърцето на човек, в случай че настъпи случай “, изясни лекар Джинсов.

Кардиовертер дефибрилаторът е особено устройство, което се слага в тялото на пациента, и при пораждане на животозастрашаващи аритмии изпраща електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и по този начин му избавя живота.

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специфична батерия. След този интервал устройството може да се размени с ново.

От  пациентите, които към този момент са диагностицирани със сърдечен проблем, с максимален риск са тези с ниска секта на изтласкване, коронарна болест на сърцето и претърпян миокарден инфаркт. При тях кардиовертер дефибрилаторът може да понижи риска от гибел с повече от 50% по отношение на медикаментозната терапия.

„ През последните години в България се слагат към 200-300 такива устройства на година, което прави към 30-40 дефибрилатора на 1 000 000 население. За съпоставяне в Европа сe вграждат повече от 150 на милион население, а в Германия над 300 на милион. Ние изоставаме в имплантирането на устройства, които предотвратяват неочакваната сърдечна гибел при високорискови пациенти и се надявам в бъдеще тази статистика да се промени “, показа лекар Джинсов.


 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР