Регионален център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден

...
Регионален център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден
Коментари Харесай

Изграждат център за жертви на сексуално насилие в Пловдив

Регионален център за жертви на полово принуждение ще бъде построен в Пловдив. Процедурата е стартирала още през 2016 година, само че поради пандемията от ковид, е останала единствено на хартия. Проектът беше показан в Областна администрация от Дияна Видева от асоциация „ Деметра “ и Теодора Манева от посолството на Англия. Идеята бе подкрепена от регионалния шеф Ангел Стоев.

В реализирането на плана с изключение на регионална администрация се включват Община Пловдив и главно дирекция „ Здравеопазване “, както и полицията. В Бургас към този момент има построен подобен център като към него са се включили още няколко общини в района.

„ Моделът на действие е английски. Целта е да се даде сложна услуга на едно място, а не жертвите на полово принуждение да се разхождат по институциите. По тази причина е планувано да има здравен център с нужното съоръжение и експерти, спешни консултанти и лечебно обслужване. Предлаганата грижа е и за мъже, и за дами, а центърът е конфиденциално място “, изясни Дияна Видева от фондация „ Деметра “. Тя добави също, че центърът има собствен ръб за ръководство с представител на всяка от институциите.

„ Имате поддръжката ми. Предлагам да образуваме работен екип от представители на Община Пловдив и Областна администрация, които да посетят към този момент построеният и работещ център в Бургас, с цел да почерпим опит и положителни практики, които да използван тук “, сподели регионалният шеф. Представител на посолството на Англия увери, че с тяхна помощ ще се търсят средства за издръжката на центъра. Директорът на дирекция „ Здравеопазване “ в Община Пловдив доктор Калин Калинов показа опциите за базиране на центъра, а регионалният шеф пое ангажимент за разискването им на идващото съвещание на Областния действен щаб.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР