Регионален Институт за устойчиви технологии, който да обедини научните и

...
Регионален Институт за устойчиви технологии, който да обедини научните и
Коментари Харесай

Подготвяме Балкански институт с технология от ЦЕРН

Регионален Институт за устойчиви технологии, който да сплоти научните и просветителни институции ще бъде основан откакто се подпише меморандум сред държавните управления на Балканските страни.

Институтът ще сплоти учебен, теоретичен и медицински център с технология от ЦЕРН. Инициативата за неговото основаване е на българския президент Румен Радев.
Това стана ясно по време на срещата сред Румен Радев и министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович на " Дондуков " 2, осведомиха от администрацията на президента.

Двамата бяха единомислещи, че Западните Балкани би трябвало да продължат да бъдат във фокуса на политиките на Европейски Съюз, което ще затвърди европейската вероятност за всички страни, стремящи се към пълноправно участие.

Тази стъпка ще насочи явен сигнал към европейските сътрудници за решимостта на страните от Югоизточна Европа да осъществят плана , както и за оказването на финансова поддръжка, стана ясно по време на срещата.

България цени високо напъните на институциите и жителите на Черна гора за реализиране на прогрес в процеса на европейска интеграция, както и приноса на страната за развиване на добросъседски връзки в района.

Задълбочаването на районното съдействие и интеграция изисква общи старания и е значима стъпка в този развой, беше очебийно по време на срещата.

" Подобряването на районната съгласуваност изисква вложения освен в транспортната инфраструктура, само че и в планове, които основават условия на първо място за младежите да останат и работят в своите страни ", съобщи Румен Радев.

По време на срещата бяха разисквани опциите за задълбочаване на двустранното съдействие сред България и Черна гора в стопанската система, енергетиката и туризма.

В рамките на разменените визити на най-високо ниво сред президентите Румен Радев и Филип Вуянович беше реализирано единодушие за провеждането на Българо-черногорски бизнес конгрес , който да насърчи контактите сред деловите среди от двете страни за реализацията на общи планове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР