Реформата в правосъдието е стратегически приоритет. Това каза министърът на

...
Реформата в правосъдието е стратегически приоритет. Това каза министърът на
Коментари Харесай

Атанас Славов: Реформата в правосъдието е стратегически приоритет

Реформата в правораздаването е стратегически приоритет. Това сподели министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов на спор, обвързван с публичното разискване на Закона за правосъдната власт. Организатори на събитието са министерството и Българският институт за правни начинания.

(*Видеото е архивно: Атанас Славов е подготвен да инициира дисциплинарни производства против магистрати, посещавали клуб „ SS " )

" Партньорството с гражданските организации е значимо, с цел да имаме безапелационен законодателен развой. Трудно може да се предскаже в тази политическа конюнктура какво ще се случи в идващите дни ", уточни Славов.  

Той изрази вяра да бъде направена крачка във връзка с правосъдната промяна и напомни, че в Министерството на правораздаването има работна група от към 50 души, която работи в тази посока.

" Важно беше да изготвим оценка на влияние на този закон ", уточни Славов.

Славов разяснява още, че в случай че има промени в държавното управление, то може да се спре или забави процесът по гласуването на промени в Закона за правосъдната власт. 

" Не е изключено и вероятно служебно държавно управление да не припознае тези текстове ", сподели Славов

Той уточни, че ведомството се с справило с всички периоди и изготвило измененията в правосъдния закон, както е записано в Конституцията.

Министерството на правораздаването извърши поетия обществено ангажимент до два месеца след приемането на Конституцията да има направен напълно нов Закон за правосъдната власт. Този законопроект е на авансово обществено разискване от 5 март, на публично обществено разискване от 25 март и е планувано по график втората половина на април да бъде импортиран в Народното събрание, сподели Славов.

" Ключовото за нас в този закон е, че са отразени всички съществени новаторски хрумвания, които бяха заложени в Конституцията – разделянето на двата съвета - съдийски и прокурорски, смяна в устройството на прокуратурата, деполитизация на членовете на Висш съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към Висш съдебен съвет. Всички съществени хрумвания са тук. Ако някой не ги припознае, би трябвало да даде мощни причини за какво не ги припознава ", уточни още правосъдният министър в оставка.

" Това, което би трябвало да е ясно, тези препоръки, които са сега, не могат да проведат избори за тримата висши ръководители в правосъдната система, тъй като Конституцията категорично е изключила тази опция ", напомни Славов

Той изясни, че в случай че изтече мандатът на ръководителя на Върховния административен съд, арбитър от Върховен административен съд може да бъде изпълняващ функционалностите. Това би трябвало да бъде решено от Висш съдебен съвет. " Това не е положително развиване обаче. Всичко, което трябваше да се случи, е Народното събрание до края на юни да одобри новия Закон за правосъдната власт, до есента да се проведат избори за двете квоти  - професионална и парламентарна  и есента да има умерено избори за ръководител на Върховен административен съд и основен прокурор ", разяснява Славов.

По мотив предстоящото решение на Конституционен съд във връзка измененията в Конституцията, Славов сподели, че не чака в главата " Съдебна власт " да има съществени промени.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР