Референдумът в Каталуния многократно беше наречен в медиите „националистически” и

...
Референдумът в Каталуния многократно беше наречен в медиите „националистически” и
Коментари Харесай

Каталунският сепаратизъм не е националистически

Референдумът в Каталуния неведнъж беше наименуван в медиите „ националистически” и по този начин наречените каталунски „ националисти” станаха предмет на диалога за бъдещето на района. Има обаче структурни и контекстуални проблеми с това определение и то по-скоро не отговоря на действителността.

Каталуния реши - 90% желаят самостоятелна страна

700 000 по улиците в Каталуния, Стоичков с позиция

Най-напред, актуалният европейски шовинизъм, чиито съперници го квалифицират като популизъм или националпопулизъм, по предписание постоянно работи през откритите конституционни механизми. Той търси смяна единствено посредством законни избори и референдуми, тъй като в света на демократичния политически консенсус, в който неговите позиции са отвън рамките на допустимата изразителност, това е единственият източник на легитимност за едно такова придвижване.

Тоест, макар че постоянно не се преценява с доктрината на демократичната народна власт, европейския шовинизъм търси метод да я отхвърли през законови механизми. В случая с Каталуния станахме очевидци на нелегално проведен референдум с противоконституционна цел. Последвалото обявление на самостоятелност беше изцяло противозаконен, всъщност революционен акт.

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Във видеото горе вижте митингите в Мадрид против оповестената самостоятелност от Каталуния.

Това води към втората разлика, която е пояснение и източник на първата.

Каталунският фракционизъм е революционно придвижване, до момента в който актуалният европейски шовинизъм е контрареволюционен. Затова и той е доста друг от национализма от 19-ти и 20-ти век, който е бил шовинизъм на революциите. Сегашните националисти реагират срещу реформирането на конституционния ред, което европейската интеграция малко или доста носи; и желаят възстановяване на обществени полезности от предишното посредством нелиберален, само че въпреки всичко законен либерален развой. И тази разлика е основна, тъй като в случай че преди 100 години европейските национализми са били конкурентни и враждебни един към различен, то през днешния ден те са солидаризират и въодушевяват един от различен, търсят взаимна идентификация и съдействие, тъй като тяхната идея този път не е смяната, а прекъсването на смяната.

Каталунското сепаратистко придвижване е прогресивно, то си показва демократична Каталуния, самостоятелна от консервативното ръководство в Мадрид и ненавижда испанските националисти. И освен тях – каталунците не са разпознават, а и не са припознати от никое друго националистическо придвижване в Европа, с изключение на от шотландското, което всъщност също беше опит за лява гражданска война.

България, Съединени американски щати и НАТО с Испания против Каталуния

Ще има ли революция в Испания

Започнa се: град в Каталуния разгласи самостоятелност

Тук идва третата разлика.

Каталунските сепаратисти не отговорят на демографския профил на европейските националисти. Европейските националисти живеят отвън мегаполисите, в провинцията. Те имат доста по-висока междинна възраст и по-ниско обучение. Тяхното класово разграничение с либералите не е водещото при тях, то е единствено функционалност на географската, възрастовата и културната им диференцираност.

Това са хората, които нямат допир с мултикултурната действителност на мегаполиса, не са стопански подготвени за световния свят и не са образовани в университетите, които проповядват и пазят този свят.

Каталунските сепаратисти са тъкмо от противоположната страна на демографията. Те идват от града, който има 15% от популацията на Испания, само че в това време 20% от брутния артикул, 25% от експорта и 56% от новите вложения. Това е гражданска война на прогресивния град, който не желае да има нищо общо с изостаналата провинция.

След Брекзит сходни настроения имаше в Лондон, където либерали родиха концепцията за сецесия на столицата от провинцията, тъй като голямото болшинство в града беше гласувало за оставане.

В случая с Каталуния локалната еднаквост и език единствено способстват актуалния фракционизъм, само че той не е учреден на тях. Неговият същински мотор е идеологически, а не етнически.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР