Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна.

...
Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна.
Коментари Харесай

Има ли опасност от Трета световна война?

Редица страни към този момент са въвлечени индиректно във войната в Украйна. Експерти изясняват до какво може да докара това и има ли заплаха от Трета международна война

Статия на Роман Гончаренко, оповестена в

Вече трета седмица Украйна се съпротивлява против съветската експанзия, а болшинството страни по света поддържат Киев. Във военния спор в една или друга степен към този момент са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за отбрана на Украйна, по този начин и за западните наказания против Русия.

Предупреждения за заплаха от Трета международна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предизвестия за заплахата от Трета международна война - постоянно с въпросителна, несъмнено. Мнозинството специалисти считат обаче, че такава заплаха към този момент не съществува. "Всеки спор има и интернационално измерение. Многозначителен е даже самият факт, че Общото заседание на Организация на обединените нации осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин ", напомня Матийо Булег от английския мозъчен концерн "Чатъм Хаус ". Според него днешният спор не е Трета международна война, а западните страни по разбираеми аргументи се пробват да я избегнат. "Нито Франция, нито Англия ще разгласят война на Русия, в случай че не настъпи непредвидима ескалация ", споделя той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и тогавашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала "Трета международна ". "Това е война сред две страни в следствие от нападението на Русия против Украйна, което не визира трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви съветският президент Владимир Путин индиректно показва Запада и НАТО като съперници ", изяснява тя.

Проф. Нусбергер споделя още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет страни войната не е международна, само че в случай че броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния мироглед една война става международна, когато в нея вземат участие огромни страни, които употребяват въоръжените си сили. "От такова развиване можем да се притесняваме, в случай че се стигне до конфликт сред Русия и НАТО ", споделя тя.

Експертите не са съгласни с изказванието на Путин, че западните наказания против Русия били равносилни на оповестяване на война. "Това демонстрира цялостно неуважение към откритите механизми на въздържане. Ако Русия избира да интерпретира глобите като боен акт, това си е нейна работа ", споделя Матийо Булег от "Чатъм Хаус ".

"Санкциите не са оповестяване на война. Те са реакция на нарушаването на интернационалното право - и по-точно на Устава на Организация на обединените нации, който не разрешава насилието ", споделя и проф. Нусбергер. Според нея, когато една страна наруши интернационалните контракти, други страни в отговор могат да скапват други контракти с нея. В случая - стопански.

А по какъв начин да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и присъединяване на непознати жители в бойните дейности на страната на украинската войска? Дали това не може да се схване като индиректно присъединяване във войната? "Доставки на оръжие се правят по целия свят. В случая става дума за деяние в поддръжка на напъните на Украйна да се отбрани сама ", споделя проф. Нусбергер и изяснява, че от юридическа позиция единственото значимо нещо е кой взима решението за потребление на оръжието или на наемниците в бойни дейности. Точно за това става дума и в многодневните старания на Киев да получи изтребители от страни от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за потребление - воюващата.

"Това не е оповестяване на война "

Матийо Булег счита, че оръжейните доставки за Украйна са освен вероятни, само че и нужни - без значение за какви оръжия става дума. "Прави се изкуствено разграничаване. Ние самите сме си вдигнали нещо като преграда, ограничаване за западните помощи. Имам поради говоренето, че за изтребители и дума не може да става, тъй като, видите ли, това може да провокира прекомерно остра реакция от страна на Кремъл и да докара до ескалация ", изяснява специалистът от "Чатъм Хаус ". И прибавя: "Но от кое място можем да знаем, откакто не сме пробвали? ".

Булег предлага поетапен метод при доставката на оръжие, придружен от обяснението, че "това не е оповестяване на война, а дейности на една доброволна коалиция, която оказва помощ на Украйна да се отбрани ". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от "Чатъм Хаус " е уверен, че Западът въпреки всичко може да оказва помощ повече на Киев. "В мига, когато кажем, че към този момент сме създали всичко допустимо, ние сме изгубили ", споделя Булег.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР