Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна.

...
Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна.
Коментари Харесай

Има ли опасност от Трета световна война?


Редица страни към този момент са въвлечени индиректно във войната в Украйна. Експерти изясняват до какво може да докара това и има ли заплаха от Трета международна война.

Вече, а болшинството страни по света поддържат Киев. Във военния спор в една или друга степен към този момент са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за отбрана на Украйна, по този начин и за западните наказания против Русия.

Предупреждения за заплаха от Трета международна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предизвестия за заплахата от Трета международна война - постоянно с въпросителна, несъмнено. Мнозинството специалисти считат обаче, че такава заплаха към този момент не съществува. " Всеки спор има и интернационално измерение. Многозначителен е даже самият факт, че Общото заседание на Организация на обединените нации осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин ", напомня Матийо Булег от английския мозъчен концерн " Чатъм Хаус ". Според него днешният спор не е Трета международна война, а западните страни по разбираеми аргументи се пробват да я избегнат. " Нито Франция, нито Англия ще разгласят война на Русия, в случай че не настъпи непредвидима ескалация ", споделя той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и тогавашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала " Трета международна ". " Това е, което не визира трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви съветският президент Владимир Путин индиректно показва Запада и НАТО като съперници ", изяснява тя.
 Графика, която съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Тази графика съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Редакцията предлага
Проф. Нусбергер споделя още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет страни войната не е международна, само че в случай че броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния мироглед една война става международна, когато в нея вземат участие огромни страни, които употребяват въоръжените си сили. " От такова развиване можем да се притесняваме, в случай че се стигне до конфликт сред Русия и НАТО ", споделя тя.

Експертите не са съгласни с изказванието на Путин, че западните наказания против Русия били равносилни на оповестяване на война. " Това демонстрира цялостно неуважение към откритите механизми на въздържане. Ако Русия избира да интерпретира глобите като боен акт, това си е нейна работа ", споделя Матийо Булег от " Чатъм Хаус ".

" Санкциите не са оповестяване на война. Те са реакция на нарушаването на интернационалното право - и по-точно на Устава на Организация на обединените нации, който не разрешава насилието ", споделя и проф. Нусбергер. Според нея, когато една страна наруши интернационалните контракти, други страни в отговор могат да скапват други контракти с нея. В случая - стопански.

А по какъв начин да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и? Дали това не може да се схване като индиректно присъединяване във войната? " Доставки на оръжие се правят по целия свят. В случая става дума за деяние в поддръжка на напъните на Украйна да се отбрани сама ", споделя проф. Нусбергер и изяснява, че от юридическа позиция единственото значимо нещо е кой взима решението за потребление на оръжието или на наемниците в бойни дейности. Точно за това става дума и в многодневните старания на Киев да получи изтребители от страни от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за потребление - воюващата.

" Това не е оповестяване на война "

Матийо Булег счита, че оръжейните доставки за Украйна са освен вероятни, само че и нужни - без значение за какви оръжия става дума. " Прави се изкуствено разграничаване. Ние самите сме си вдигнали нещо като преграда, ограничаване за западните помощи. Имам поради говоренето, че за изтребители и дума не може да става, тъй като, видите ли, това може да провокира прекомерно остра реакция от страна на Кремъл и да докара до ескалация ", изяснява специалистът от " Чатъм Хаус ". И прибавя: " Но от кое място можем да знаем, откакто не сме пробвали? ".

Булег предлага поетапен метод при доставката на оръжие, придружен от обяснението, че " това не е оповестяване на война, а дейности на една доброволна коалиция, която оказва помощ на Украйна да се отбрани ". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от " Чатъм Хаус " е уверен, че Западът въпреки всичко може да оказва помощ повече на Киев. " В мига, когато кажем, че към този момент сме създали всичко допустимо, ние сме изгубили ", споделя Булег.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР