Редица проверки и одити е наредил служебният министър на правосъдието

...
Редица проверки и одити е наредил служебният министър на правосъдието
Коментари Харесай

Започват проверки и в правосъдното министерство


Редица инспекции и одити е наредил служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов. Той показа през днешния ден екипа си и разгласи първите решения и заповеди, които е издал.

Възлагам на дирекция „ Вътрешен одит” и на инспектората към министъра да извършат инспекция на Агенцията по вписванията, в това число на Търговския указател, на дирекция „ Българско гражданство”, на регистъра на особените залози и инспекция на публичните поръчки и подписаните контракти през последните години, съобщи Стоилов. Той бе безапелационен, че ще прояви непоносимост към неприятните практики. По думите му от години най-проблемни са областите с даването на поданство, местата за арестувания и вписвания.

Новият министър има упоритостта да работи интензивно с Висшия правосъден съвет.

В екипа на Стоилов влизат двама заместници. Това са следователят в Националната следствена работа Мария Павлова, която и преди е взела участие в служебно държавно управление и пловдивският юрист Иван Демерджиев, началник на Адвокатската гилдия в града под тепетата. Началник на кабинета на министъра е юристът Мариян Карагьозов, а медиен консултант журналистът Мария Папазова.

Стоилов разяснява още, че измежду главните цели на ведомството е организацията на идните избори. Но, по думите му, те не са най-тежката част от активността на министерството, което дава отговор единствено за организацията на вота в местата за задържане. Така, че не става въпрос за повече от 1500 лица, които ще имат право да гласоподават. За нас е значимо да подобрим електронното обслужване на жителите, сподели още Янаки Стоилов.

По мотив думите на предприемача Светослав Илчовски за издевателства над арестанти и пандизчии, министърът сподели, че към този момент е подредена инспекция в местата за дадържане. Ще изпратим и сигнал до основния прокурор, съобщи Стоилов във връзка оповестените изказвания на Илчовски в парламентарната комисия по проверка в 45-ото Народно заседание. Проверката ще обхване интервала от началото на 2017 година досега.

Аз особено изчаках няколко дни, с цел да видя дали тези изказвания, които бяха дадени пред краткотрайната комисия в Народното събрание ще получат някакво развиване и конкретизация, най-малко при нас не са постъпвали такива данни, сподели още Стоилов.

Ще изпратим също сигнал до основният прокурор, въпреки че там започнаха разпити, само че защото ние нямаме проверяващи функционалности, а избрани лица се сочат, най-малко като фенове на този запис, тъй че посредством такива разпити биха могли да се открият и възможните причинители или тези, които са създали записа. Така че по линия на прокуратурата също този сигнал ще бъде завършен и изпратен още тези дни, изясни Стоилов.

Сред дилемите, които Янаки Стоилов изброи още са осъществяване на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, Нотариалната камара, държавните и частни правосъдни реализатори, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България и други неправителствени организации за идентифициране и решение на проблеми. Той уточни и образуване и осъществяване на изпит за придобива на юридическа дееспособност от приключили адвокати. Поради пандемичната имаше закъснение, което се надяваме при сегашните условия да бъде най-малко частично преодоляно, сподели Стоилов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР