Редица от най-популярните филми на всички времена се въртят около

...
Редица от най-популярните филми на всички времена се въртят около
Коментари Харесай

Едни от най-интересните известни случаи на амнезия

Редица от най-популярните филми на всички времена се въртят към загубата на паметта на някой от основните герои.

Ето за какво хората си сътворяваме "фалшиви мемоари "

В действителния живот обаче амнезията е много по-неприятно и не толкоз завладяващо и вълнуващо нещо като в киното.

Във видеото горе разберете няколко забавни обстоятелството за мозъка

От 11-дневната дупка в спомените на Агата Кристи до частичната амнезия на Харисън Форд, ето няколко по-известни и запаметяващи се случаи на амнезия в историята:

Почти всеки е чувал за Агата Кристи

и нейните престъпни романи със безизходен сюжет и забавна тайнственост.

Самата тя се трансформира в обект на една същинска тайнственост през 1926 година, когато изчезва за 11 дни и е открита на 320 км от мястото, на което е оставила за последно колата си.

Учени възвърнаха "изгубени " мемоари

След като Кристи идва на себе си, тя споделя, че няма безусловно никакви мемоари за това, какво е правила и къде е била през последните дни.
 Агата Кристи Агата Кристи
Писателката е разпозната от тогавашния си брачен партньор Арчибалд, който незабавно по-късно разяснява по този начин:

„ Тя е наранена от най-тежкия тип загуба на паметта и не мисля, че знае коя е в действителност. Не ме познава и не знае къде се намира. Надявам се, че отмора и тишина ще я възвърнат “, цитира изданието „ Сайнтифик Америкън “.

„ Пациент Х. М. “

е един от най-известните случаи на амнезия в историята, макар че не включва известна персона.

Хенри Молаисън, по-известен като „ Пациент Х.М. “, стартира да страда от загуба на паметта в резултат на интервенция, целяща да реализира надзор над епилептичните му пристъпи, твърди изследване от 2009 година, оповестен в научното списание „ Neuron “.

Как британските учени отглеждат човешки мозъци
 Хенри Молаисън Хенри Молаисън
През 1953 година 27-годишният Хенри се подлага на интервенция, която отключва у него доста тежка амнезия. До края на живота си през 2008 година той не помни всичко от всекидневието си съвсем на момента, в който то се е случило.

В продължение на пет десетилетия разнообразни учени изследват положението му и съумяват да доближат до доста отговори за това по какъв начин тъкмо работи човешката памет.

Ансел Борн

Когато чуете „ Борн “, най-вероятно в главата ви изскача известният кино воин Джейсън Борн – сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ с амнезия. Джейсън Борн и Ансел Борн споделят освен една и съща фамилия, само че и едно и също заболяване – амнезията.

През март 1887 година Ансел Борн, евангелистки просветител от остров Родос, се разсънва в Пенсилвания, без да знае по какъв начин се е озовал там. Той не съумява да си спомни нито едно нещо от последните няколко месеца, написа Историческото общество в Пенсилвания.
 Ансел Борн Ансел Борн
Историите на трима мъже, направили ликвидиране насън

Оказва се, че от януари 1887 година Борн е живял с нова идентичност – А.Дж. Браун. Неговата история се трансформира в пърия документиран случай на дисоциативната фуга.

Дисоциативната фуга нормално е кратковременно положение, само че може да трае и няколко месеца или повече. Притежава всички характерности на дисоциативната амнезия, плюс целеустремено пътешестване отвън дома или работното място. В този интервал има амнезия, макар че държанието за непознатите може да наподобява изцяло обикновено.

Харисън Форд

След самолетна злополука през март 2015 година Харисън Форд получава тежки пострадвания и е приет в болница за съвсем месец. Това довежда до загуба на паметта на артиста от деня на случая.

15 изумителни обстоятелството за човешкото тяло
 Харисън Форд Харисън Форд
Форд е пилотирал летателен уред от Втората международна война, когато моторът му отхвърля. Последното нещо, което артистът си спомня е, че от центъра за въздушен трафик са предложили бърза процедура по кацане.

Следващият му спомен е пет дни по-късно от болничното заведение, споделя самият Форд пред американския водещ Джими Кимъл през октомври същата година. Според лекарите Харисън Форд е страдал от ретроградна амнезия, която най-често се появява в резултат на пострадвания.

Ретроградната амнезия обгръща някакъв интервал от време (минути, часове, дни или повече) преди острото начало на патологичния развой, който нормално води до загуба на схващане.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР