Редица изследвания и данни показват, че голям брой от хората

...
Редица изследвания и данни показват, че голям брой от хората
Коментари Харесай

Няколко НПО търсят съдействие от институциите за издаване на документи на 250 хиляди българи



Редица проучвания и данни демонстрират, че огромен брой от хората в България нямат адресна регистрация и не имат документ за идентичност - по този начин те остават „ невидими “. В множеството случаи наранени от казуса с неналичието на адресна регистрация и документ за идентичност са най-бедните и уязвими групи.
Голяма част от тези „ несъществуващи “ хора са бременни и млади майки на деца до 3 години. Липсата на документ за идентичност е преграда да употребяват жизненоважни за тях здравни и административни услуги и обществени придобивки за себе си и своите деца.

Невидимите, които виждаме “ е част от план за подобряването на майчиното и детско здраве „ С грижа от 0 до 3 “, който се извършва с финансовата поддръжка на Фондация „ Тръст за обществена опция “, „ Отворено общество “ и „ Портикус “. Основната цел е повишение на опциите бременни дами и майки с деца до 3 години от засегнатите групи да получават адресна регистрация и документи за идентичност. Водеща организация по плана е Фондация „ Фонд ИГА “, а сътрудници са съдружие „ Хаячи “ и съдружие „ Инициативи за равни благоприятни условия “.
" Имаме интензивно доказано подпомагане от страна на Министерството на труда и обществената политики и Министерството на вътрешните работи. След два дни - на 27 ще бъде първата работна среща по този въпрос, където се надяваме да включим и други значими институции като Министерство на регионалното развитие , Министерството на образованието и на опазването на здравето, тъй че да можем по-активно и целеустремено да работим за някаква смяна, за решаването на този проблем ", сподели БНР Трендафил Меретев от Фондация „ Фонд ИГА “.

Той разяснява, че общинските комисии за адресна регистрация, които би трябвало да издават персонални документи имат редица компликации във действието:

" Реално, когато те показват своето виждане, че би трябвало да бъде публикуван персонален документ, по-късно след инспекция на чиновниците на ГРАО се открива, че нужните документи не са налични и тези комисии даже получават наказания. Те се въртят в обаян кръг – основани са за нещо, което би трябвало да вземат решение, само че те нямат нужните пълномощия . И в закона не е задоволително ясно написано, тъй че тези комисии да си извършват по закон отговорностите ", добави в предаването " Хоризонт до обед " Меретев.  

Той акцентира, че би трябвало да има законодателни промени, с цел да се реши казусът с издаване на документи на хора, които сега нямат документи.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР