Редица анализатори, дори и военният министър на Украйна се изненадаха

...
Редица анализатори, дори и военният министър на Украйна се изненадаха
Коментари Харесай

Какво следва във войната след по-добрата от очакваното контраофанзива на Украйна

Редица анализатори, даже и военният министър на Украйна се изненадаха от положителното развиване на контраофанзивата на украинските сили. Те си върнаха 6000 кв. км единствено за няколко седмици. Какво обаче следва, кои са основните борби и по какъв начин ще реагира съветската войска?

Когато украинските бойци смъкват постер със знамето на Русия, ситуиран върху билборд в неотдавна освободения от съветска окупация Балаклия , те откриват нещо ненадейно. Отдолу те виждат част от поема от 19 в. на известния стихотворец Тарас Шевченко .

„ Продължете с боя-със сигурност ще успехите “, е цитатът, който е от творбата „ Кавказ “, писано във връзка освобождението от Руската империя преди повече от 150 години.

В последните месеци тази фраза се трансформира в известен боен слоган, които отразява въодушевеното въодушевление в цяла Украйна. То се дължи на бързата атака в няколко района и по-специално в Харков, където съветската отбранителна линия е пред цялостен колапс.

Успехът на интервенцията изненада даже министъра на защитата на Украйна Олексей Разников , който сподели, че всичко се случва „ по-добре от предстоящото “.

За да придобие по-голяма изясненост за събитията, Радио Свободна Европа приказва с няколко украински военни анализатори, които описаха какво тъкмо се случи и какво следва.
Успехът, който ражда провокации
„ Според мен Разников в действителност може да е бил сюрпризиран с триумфа на армията ни. Обикновено интервенции от този мащаб се правят от минимум шест бригади, а Украйна нанеси удари с 3-4 бригади там [в Харков бел. ред.] “, споделя украинският анализатор Михайло Жирохов .

Според него задачата на първичния удар, нанесен от украинците, е била доста добре определена. Те първо нападнаха зле квалифицираните милиции, които бяха мобилизирани от неотдавна окупираните украински територии, както и подразделенията на съветската национална армия, която се употребява за потушаване на митинги и има дребен военен опит. Когато руснаците са се пробвали да пренасочат постоянната войска, към този момент е било прекомерно късно, а безредното оттегляне се е разгърнало в цялостна мощ.

След като украинската войска завладя стратегическите северни градове Купянск и Изюм единствено за четири дни и доближи река Оскил два дни по-късно, руснаците изгубиха всички шансове да изпратят елементи от други точки, сподели още Жирохов.

Това става допустимо, тъй като съветските командири бяха тотално сюрпризирани. В началото на август Киев говореше за контраатака в Херсон, което накара Русия да трансферира огромна част от най-хубавите си бойци на юг.

Заради наложеното от Киев осведомително затъмнение за дейностите на бойното поле, публиката има доста лимитирана и постепенно идваща информация за украинското нахлуване. За момента не престават боевете към град Лиман в Донецк, а на 12 септември украинците оповестиха, че са освободили Святохирск.

Но този бърз триумф носи и нови провокации. Много е евентуално напълно скоро на Украйна да и се наложи да спре настъплението до местата, които към този момент си върна, споделя Жирохов.

„ Когато левият фланк на бойните единици в Славянск и Криматорск бъде изцяло предпазен, украинските военни ще би трябвало да се концентрират върху обезпечаването на логистика и отбранителни уреди за 6000 км2, които към този момент си върна “, споделя още той.
Югът остава основен
В същото време вниманието може още веднъж да бъде пренасочено на юг.
Въпреки че вниманието на наблюдаващите се реалокира към Харков, ключът към бъдещето лежи в дейностите на юг
„ Въпреки че вниманието на наблюдаващите се реалокира към Харков, ключът към бъдещето лежи в дейностите на юг “, споделя специалистът по защита Павло Лакичук .

Според него с преместването на бойци по западния бряг на река Днепър Русия освен е понижила силите си на североизток, само че и ги е оставила на позиция, която става все по-опасна.

През последния месец украинските сили на няколко пъти повреждаха двата моста над реката и по този начин отрязваха опциите на съветската войска да изпраща свежи ресурси към частите си с баражи или с понтонни мостове.

Заедно с това украинските сили имаха и обилни придобивки на изток, където си върнаха 500 км2 територии за две седмици по данни на командването.

„ Контраофанзивата към Херсон в никакъв случай не е била единствено за илюзия, само че нейната логичност е противоположна на интервенцията в Харков “, споделя Лакичук.

По думите му Русия ще е надалеч по-добре, в случай че се отдръпна на източния бряг на Днепър, само че терзанията за вътрешната политика пречат на такова решение. Украинските военни се възползват от тази стратегическа неточност и систематично отслабват опциите на съветските войски, попаднали в капан на западния бряг.
Руските бойци ще бъдат оставени да се оправят сами от командването си и ще би трябвало или да се предадат, или да бягат
„ Ефектът ще е същият като на североизток: съветските бойци ще бъдат оставени да се оправят сами от командването си и ще би трябвало или да се предадат, или да бягат “, споделя Лакичук.

Според украинското командване някои съветски елементи в Херсонска област са почнали да водят договаряния, с цел да се предадат на украинците, откакто са разбрали за неуспеха към Харков.

„ Степента на безнравственост и разпадаща се воля е толкоз огромна, че даже и командирите осъзнават, че няма накъде да се насочат “, настояват още от украинското командване.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Просто би трябвало да продължаваме
Повечето украински военни специалисти се съгласяват, че след контраофанзивата от последната седмица задачата на Русия да превземе цялата Донецка област е към този момент илюзорна, което ще провокира Кремъл да прави нови проекти.

„ Украйна за следващ път осуети съветските проекти, тъкмо както в края на март и начало на април при борбите за Ирпен , украинските сили си върнаха цялата Киевска област “, споделя Иван Ступак , някогашен чиновник на украинските служби за сигурност и боен специалист в украинския Институт за бъдещето.

„ Показателно е, че съветските публични медии не могат да преглътнат сходно развиване преди да са съобщили за бомбардирането на енергийната ни инфраструктура “, споделя още той по отношение на ракетните удари против електрически и водни уреди в регионите на Харков, Суми, Полтава, Запорожие и Днипропетровск на 11 септември.

Според Ступак Русия ще усили бомбардировките над електроцентралите, отоплителните станции и електропроводите. Кремъл ще продължи да експлоатира и контрола си над нуклеарната станция в Запорожие, с цел да „ тероризира и изнудва украинското общество “. Но сходна тактичност разкрива съветските недостатъци.

„ Кремъл не може да разгласи готовност и Путин наподобява губи надзор върху това какво се приказва по държавната телевизия. Инициативата явно е у нас, просто би трябвало да продължаваме “, споделя още Ступак.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР