Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новиниза изминалия ден,

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новиниза изминалия ден,
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 26 октомври


Редакционният екип на Actualno.com ви показва най-важните новиниза миналия ден, 26 септември.
ПРОГНОЗА - СЪВСЕМ СКОРО 2,60 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР БЕНЗИН
2,47 лв. за литър A95 и 2,49 лв. за литър дизел приблизително в Монтана, а разликите освен в разнообразни области, само че и при разнообразни вериги, даже в еднакъв град, са към този момент чувствителни – това е картината на пазара на горива в България.
АРЕСТУВАХА НИКОЛАЙ И ЕВГЕНИЯ БАНЕВИ
Бизнесменът Николай Банев и брачната половинка му Евгения са били задържани във Франция през днешния ден, 26 октомври. Арестът е сбъднат на територията на Париж и е осъществен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, търсени от българските управляващи. Акцията е на парижката полиция, съобщи БНР.
ПРОКУРАТУРАТА ОБВИНИ ПРОКОПИЕВ В ПРАНЕ НА ПАРИ
Софийска градска прокуратура (СГП) е обвинила в пране на пари ръководителя на Съвета на шефовете на " Алфа Финанс Холдинг " АД Иво Прокопиев и членовете на Съвета Константин Ненов и Иван Ненков, оповестиха от държавното обвиняване. Тримата са с наложени ограничения за неотклонение " Подписка ".
ТИХОМЪЛКОМ ОСТАНА ЕДНА КРАЧКА ДО ТОВА ПРИ АРЕСТ НА ДЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ ДА НЕ ЗНАЯТ 24 ЧАСА
Леко, тихомълком и без доста звук – по този начин през вчерашния ден, 25 октомври, на първо четене минаха две доста рискови промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които дават необятни пълномощия на прокуратурата.
ВЕЧЕ Е ЯСНО КОЙ ЩЕ СПАСЯВА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ОТ НОВ СРИВ
" Сиенсис " АД печели поръчката незабавно да надгради софтуера на Търговския указател с спомагателен дисков запас от 120 терабайта. Дружеството е подало оферта с най-ниска цена пред Агенцията по вписванията (АВ) за надграждане на съществуващите дискови масиви за предпазване на данни Dell EMC Unity 400. Поръчката беше пусната на 12 октомври, а изборът е по оптимално съкратената процедура – посредством договаряне без авансово съобщение.
С ПЪЛЕН КОНСЕНСУС НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЯХА ПРИЕТИ ЗАКОНОПРОЕКТИТЕ ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ
Депутатите одобриха на първо четене с цялостен консенсус законопроектите за персоналната помощ, касаещи хората с увреждания. Законопроектите за персоналната помощ са с вносители Българска социалистическа партия и „ Воля “. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят изискванията и да приключват договорите.
ЗАКОНЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ БЕШЕ ПРИЕТ ОТ ДЕПУТАТИТЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
На първо четене депутатите одобриха с 174 гласа " за " в пленарна зала новият Закон за хората с увреждания. Депутатите се сплотиха в изявленията си, че планът на закона не взема решение всички проблеми на хората с увреждания, само че e стъпка в вярната посока.
ЩЕ УДЪЛЖИ ЛИ Национална агенция за приходите СРОКА ЗА ПОДМЯНА НА КАСОВИТЕ АПАРАТИ?
" Годишно страната губи доход от 330 млн. лева поради неналичието на регулация на софтуера на касовите апарати. Не обсъждаме пролонгация за замяна на касовите апарати. " Това сподели представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров по отношение на настояването от страна на бизнеса срокът за промяна на касови апарати да се удължи най-малко до началото на 2020 година.
ПЕТЯ АВРАМОВА ЗА НИКОЛАЙ НАНКОВ: ЛИЧНАТА ВИНА Е НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПОЕМАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ
Николай Нанков е човек с насъбран опит и пълномощия, които би трябвало да се употребяват. Ресорът му е благоустройство, геозащита, ВиК. Министерство на регионалното развитие има добър и способен екип. Личната виновност е нещо друго от поемането на политическа отговорност. На мястото би трябвало да се откри подобаващият човек. Смятам, че той е подобаващият човек, на мястото на което се намира. " Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в изявление за bTV.
УКРАИНЦИТЕ СА НАЙ-ЖЕЛАНИ ЗА СЪЖИТЕЛСТВО В Европейски Съюз, БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ТУРЦИТЕ
През 2017 година в страните от Европейския съюз са били утвърдени 3,1 милиона молби за престой на жители на трети страни, заяви Евростат. Това е нарастване с 4% спрямо 2016 година
THE NEW YORK TIMES: КАКВА Е ИГРАТА НА ТУРЦИЯ В СЛУЧАЯ С ДЖАМАЛ ХАШОГИ
Турският президент преглежда убийството на Хашоги като опция да подкопае Саудитска Арабия, районен и набожен противник на Анкара. Турция реши да продължи по пътя на правораздаването и отхвърли да даде на Саудитска Арабия опцията да избегне отговорността за убийството на Хашоги, публицист на The Washington Post.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР