Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 17 май

Редакционният екип на Actualno.com ви показва най-важните вести за миналия ден, 16 май.
ЦИК КРИЕ ПРОТОКОЛИТЕ, ОБЯСНЯВАЩИ ЗА ЦЕНАТА И ПОДХОДА КЪМ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ
Защо ЦИК взеха решение да наемат 3000 машини за гласоподаване, а не да ги купят и какви тъкмо са критериите за установяване на цената, която се оказва много по-висока? Тези въпроси слага Асоциация " Прозрачност без граници " на ЦИК и смята, че получените отговори от комисията са официални. На първо място " Прозрачност без граници " показва, че претекстовете да има наем, а не покупка, остават неразбираеми, тъй като в протокола от съвещанието на ЦИК, на което се взема решението, са заличени 80 страници. Този миг от съвещанието не се предава и онлайн на уеб страницата на ЦИК.
САМО ДВЕ РЕШЕНИЯ ЗА СЛУЧАИ НА СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА НАСИЛИЕТО НАД ДЕЦА
Само две решения по отношение на полов тормоз е постановила Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) през предходната година. Това демонстрират данните от Националния отчет за 2018 година за равнопоставеността сред мъжете и дамите. Като една от аргументите от КЗД сочат, че в действителност не получават доста тъжби. От двете решения едното е в интерес на подалата тъжба жена, а другото – не. При първото е наложена 1000 лв. санкция на ръководител на синдикална секция поради полов тормоз на работното място, а при втория случай не са желание доказателства, които да удостоверяват жалбата.
МОЖЕ ЛИ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана ХАЗАРТА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ ЗАРАДИ ОФШОРКИ?
Има ли съображение сегашният основен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Мариян Попов да продължава да заема поста си? Този въпрос става изключително настоящ поради информацията, че Национална агенция за приходите се е захванала интензивно да ревизира за офшорни сметки политици, държавни служители и половинките им. Въпросът излиза на дневен ред поради брачната половинка на Попов – Анелия. Справка в Търговския указател демонстрира, че тя има връзка с офшорна компания - „ Горман Сървисиз “, записана на Маршалските острови. Връзките са две – първата е в „ Новахим “ ЕООД, която по изложение в Търговския указател се занимава главно с търговия с химически артикули.
АЛПИНИСТЪТ ИВАН ТОМОВ Е ЗАГИНАЛ НА СЛИЗАНЕ ОТ ВРЪХ ЛХОТЦЕ
" С огорчение би трябвало да съобщим, че българинът Иван Томов (35 г.) е умрял през днешния ден на слизане от Лхотце ". За това осведоми профилираният уебсайт за алпинизъм Summitsweb.com. Иван и рускинята Настя Рунова се качиха през вчерашния ден сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едвам вечерта доближиха лагер 4. От компанията уредник " Чатурс Трекс&Експедишънс " бяха изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двойката. Иван се е чувствал добре вечерта, само че на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е умрял на слизане под лагер 4.
110Т. СЕРОВЪГЛЕРОД ЗАПЛАШВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ВРАЦА
На територията на някогашния цех " Химко " във Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е ситуирано в резервоари, потопени във водни басейни. Вместо да бъде погубен се съхранява от години. Всяка година би трябвало да се прави профилактика на резервоарите. Повече от 15 години това не се случва.
БИСЕР ПЕТКОВ: ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ОТНЕМА ДЕЦА ПРИ ФАЛШИВИ СИГНАЛИ
Напълно неоснователни са изразените в обществените мрежи терзания на родителите, че държавните органи ще лишават деца при подправени сигнали. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Светлана Ангелова по време на днешния парламентарен надзор. Той уточни, че в Закона за протекция на детето от 2003 година е регламентирано, че „ лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми дирекция „ Социално подкрепяне “.
МЕДИЦИ БЕЗ СПЕЦИАЛНОСТ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПРАКТИКУВАТ ЗАСЕГА, ПОРАДИ ЛИПСА НА КАДРИ
Третата подред пролонгация от 4 години за джипитата без компетентност „ Обща медицина " одобри Народното събрание на първо и второ четене с промени в Закона за лечебните заведения. По стратегия народните представители трябваше да прегледат измененията на първо четене. След приемането на законопроекта на първо гласоподаване депутатите го разгледаха и на второ четене. С препоръчаните ремонти на персоналните лекари без компетентност се дават още 4 години, с цел да я придобият. В противоположен случай, след 3 юни тази година, практиките им трябваше да се закрият.
" АЛО " ИЗМАМНИЦИ СА " ЗАРАБОТИЛИ БЛИЗО 23 МЛН.ЛВ. ЗА ТРИ ГОДИНИ
Според данни на Министерство на вътрешните работи през 2016 година са регистрирани 1399 телефонни измами, през 2017 година – 1325, а през 2018 година – 1097. За този тригодишен интервал породената имотна щета възлиза на стойност към 22-23 млн. лв.. Това регистрира министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на присъединяване си в петъчния парламентарен надзор.
БЪЛГАРИЯ Е ЕКСПУЛСИРАЛА 15 ТЕРОРИСТИ  ПРЕЗ 2018Г., СОЧИ ДОКЛАДЪТ НА ДАНС
През 2018 година България е експулсирала 15 непознати жители, за които е имало доказателства, че са били съпричастни към терористична активност. Въпреки това през 2018 година не е получавана информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, както и за подготвяно нахлуване против български жители, и за създаване на терористични структури на наша територия. Това сочи годишният отчет за работата на ДАНС за 2018 година
" ВЪЗРАЖДАНЕ " ПРОТЕСТИРА С ИСКАНЕ ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТ БЪЛГАРИЯ
След като преди седмица турският дипломат в България - Хасан Улусой, направи скандалното си изявление, че в българските учебни заведения би трябвало да се преподава турски език, в това число за българите, първата организация, която реагира на провокацията - партия " Възраждане ", провежда и митинг пред турското посолство в София. Припомняме, че изказването на турския посланик у нас отприщи вълна от реакции, а " Възраждане " изиска той да бъде разгласен за личност нон грата, след което да бъде изпъден от страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР