Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата,

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата,
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 28 май

Редакционният екип на Actualno.com ви показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите за днешния ден, 28 май.
В. " Сега "
Правителството незабавно внася план за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни дотации. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и обединения да върнат със задна дата раздадените от 2016 година до момента пари допълнително. Става дума за общо 18.6 млн. лева В Закона за политическите партии категорично ще бъде записано, че държавната дотация на правоимащите партии или обединения ще се дефинира въз основата на фактически получените за тях гласове, умножени по размера на дотацията за един автентичен глас, който е закрепен на 11 лева Промяната влиза в действие със задна дата - от 26 май 2016 година, написа вестникът.
В. " Монитор "
Преференции пренаредиха листите на две от общо петте БГ обединения, които ще имат свои представители в новия състав на идващия Европейски парламент. Изненадите са в описите на Българска социалистическа партия и на Вътрешна македонска революционна организация, като гласоподавателите за малко да пренаредят и състава на ГЕРБ, разкрива медията.. Така към този момент е несъмнено, че някогашният соцлидер Сергей Станишев измества втория в листата на Българска социалистическа партия и се подрежда незабавно след лидера й – експоловинката му Елена Йончева. Според изборното ни законодателство, с цел да се смятат за сполучливи преференциите, дадени за претендент за евродепутат, за него вота си би трябвало да са отбелязали над 5% от гласувалите за съответната групировка. Станишев, който беше комплициран на пето място в листата, е получил 6,44%. От класациите пък изцяло изпада вторият в листата на Вътрешна македонска революционна организация – Юлиан Ангелов От мястото го измества артистът и режисьор Андрей Слабаков, за който преференциален избор са дали 6,50% от гласувалите за Вътрешна македонска революционна организация. Така той се подрежда незабавно след лидера Ангел Джамбазки и в случай че партията в действителност вземе два мандата, отива в Екологичен потенциал. Преференциалният избор насмалко да пренареди и листата на ГЕРБ. Причината е, че за седмата в листата – Лиляна Павлова, са дали своят вот 4,3% от гласоподавателите на ръководещата партия. Това е съвсем на ръба за прескачане на бариерата, с която имащите право на избор могат да пренареждат описите. Висок преференциален избор, само че отново непълен, с цел да го изстреля по-напред, е получил и актуалният евродепутат Емил Радев. За него желания са дали 3,72% от гласоподавателите на ГЕРБ.
В. " 24 часа "
Медията разкрива, че " Господари на ефира " сменят малкия екран с Интернет. “Господари на ефира ” няма да се излъчва по Нова тв и през февруари. Забавното предаване отсъства от идната стратегия на малкия екран, а екипът му ще продължи да е в отпуск и през този месец. Предаването отсъства и от програмния указател за най-интересните тв излъчвания за февруари, който се прави всеки месец от рекламна организация “Пиеро 97
В. " Труд "
 Овладяхме казуса с броенето на бюлетини във Враца. Това съобщи пред “Труд ” шефката на ЦИК Стефка Стоева във връзка хаоса в Районната изборна комисия (РИК) във Враца, където към 400 членове на СИК в региона изчаквали за предаване на протоколите. ЦИК е основала 24-часова денонощна промяна от преброители, а на всички членове на изборни комисии са обезпечени условия за естествена работа, разкрива тя пред изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР