Речта на Радев на Роженските ливади снощи е тежка реминисценция

...
Речта на Радев на Роженските ливади снощи е тежка реминисценция
Коментари Харесай

Асен Генов: Речта на Радев беше тежък сталинизъм!

Речта на Радев на Роженските ливади нощес е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в Съюз на съветските социалистически републики. Това написа в профила си в обществената мрежа фейсбук журналистът, държавник и блогър Асен Генов.
 
Вижте и целия текст на обявата:

" Речта на Радев на Роженските ливади нощес е тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в Съюз на съветските социалистически републики.

От 1948 до 1953 година комунистическата партия на Съветския съюз организира “Борба с космополитизма‎¹ ”. По своята същина, тя също е и антисемитска. Насочена е против " упадъчното буржоазно въздействие Запада, американските реакционери " и прокарващите го в Съюз на съветските социалистически републики “безродни космополити ”. Според инструкциите на Централен комитет на КПСС‎², “с угодничеством перед иностранцами нужно новини жестокую борьбу ” - с раболепието пред чужденците би трябвало да се води жестока битка. Жертва на тази битка са интелектуалците - хората на изкуствата и науката.

 На 13 юли 2023, на Роженските поляни, президентът Радев произнесе следните думи: " Днес ние споделяме " не " на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност. Днес ние демонстрираме, че няма мощ, пред която да отстъпим от своята принадлежност към жанр и Отечество. "

 Тези, които са писали думите на Радев, искрено са преписвали от “най-добрите ” пропагандни материали от времето сталинските репресии. Ще ви дам няколко образеца:



 Редакционна публикация в “Литературная газета ”, 29 януари 1949 година

" Космополитизмът е непознат на живота и историческите ползи на нашия народ, раболепно удивление от буржоазната просвета на Запада и също толкоз раболепно недоумение на огромната стойност на могъщата съветска национална просвета и културата на другите приятелски на Съюз на съветските социалистически републики народи…
Космополитизмът, презиран от самото си начало, в нашата ера е директното оръжие на черната империалистическа реакция…
В региона на театралната рецензия се образува антипатриотична група от носители на неприятелски за нас безроден космополитизъм, последните останки от буржоазната естетика… "

 Редакционна публикация на “Культура и жизнь ”, 30 януари 1949 г:

" Само хора, непознати на руското общество, безродни космополити, лишени от святото възприятие на обич към родината, към родната просвета, могат да отхвърлят ​​водещата роля и огромното преобразуващо значение на руската литература и изкуство. Вредните космополитни хрумвания на хората от този тип нанасят директна щета на ползите на народа, на ползите на руската литература и изкуство…
На тази група безродни космополити не са ѝ скъпи ползите на Родината, ползите на руския народ. "

Писмо на управлението на Института по философия на Съюз на съветските социалистически републики и списанието “Въпроси на философията ”, 21 март 1949 година

“Институтът по философия се зае да разобличи и унищожи антиболшевишките идеологически позиции на безродните космополити в региона на философията… ”

 Стенограма от среща на редакторите на централните вестници и списания от 29 март 1949 година

“Основната задача е да се утвърди руският национализъм, тъй че тематиката за битката против безродния космополитизъм да върви ръка за ръка с одобряването на позитивните полезности на нашата социалистическа просвета, с пропагандата на всичко напреднало в нашата литература, изкуство и просвета, а битката против буржоазния космополитизъм да придобие извънредно по-дълбок, лишен от всякаква гръмкост темперамент. ”

“Космополитизмът е идеологическото оръжие на американската реакция ", публикация във вестник " Правда " от началника на печатния отдел на ВМнР на Съюз на съветските социалистически републики, Г. Францев с дата 07 април 1949 г:

“Болшевишката партия през цялото си битие уверено се бори против буржоазния шовинизъм, против най-малките прояви на космополитизъм, против националния нихилизъм във всичките му форми и форми. Ленин и Сталин учат, че интернационалната просвета не е без народност. ” "

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР