Реанимационната сестра Еманюел Дюбур Дави има чувството, че е била

...
Реанимационната сестра Еманюел Дюбур Дави има чувството, че е била
Коментари Харесай

"Копаем окопите": Френски лекари се подготвят за война с коронавируса

Реанимационната сестра Еманюел Дюбур Дави има възприятието, че е била оповестена война и знае, че нейната болница в западния френски град Анже скоро ще бъде наводнена с сериозно заболели от COVID-19 пациенти, написа " Ройтерс ".

Университетската болница се е запасила с хирургични екипи, маски за лице и дезинфектанти, а графикът е пренаписан, с цел да се усилят часовете за работа. Досега единствено три от 24 кревати за интензивно лекуване са заети с пациенти, инфектирани с ковид.

" Готови сме за война, като че ли копаем окопите ", споделя тя.

В цяла Европа пандемията сътвори невиждан напън за здравните системи, поставяйки на колене болничната мрежа в Италия и опъвайки до точката на изкривяване тази в Испания.

Докато броят на инфектираните и на смъртните случаи пораства, Франция е идната по ред, а Англия наподобява единствено няколко дни по-назад. Във Франция има 22 300 доказани случая на ковид и 1100 умряли.

Две на всеки пет от всички 5 хиляди кревати за интензивни грижи към този момент са заети от пациенти с ковид.

В Източна Франция, към Страсбург и Мюлуз, където има най-вече случаи след региона на Париж, интензивните отделения към този момент са претъпкани. Армията разпростира полева болница и трансферира пациенти в други градове.

Медицинска сестра на 24 години в региона споделя, че чувството е като в тунел до безкрайност, без свободни кревати за пациенти и с обезсърчителен дефицит на маски и екипировка.

" Сякаш гибелта е зад ъгъла ", споделя Сандрин без да показва семейството си, тъй като не ѝ е разрешено да приказва обществено.

Подобно на други страни по света, Франция наложи невиждана обсада, с цел да няма хора по улиците и по този начин да се забави разпространяването на вируса, надявайки се да завоюва време за лекарите.

Героите рухват

Болниците с лимитирани уреди за интензивно лекуване реорганизират реанимации или незабавни кабинети като конфигурират обдишващи апарати, от време на време свалени от операционните зали. По-големите лечебни заведения се надпреварват да поръчват нови апарати.

Всички интервенции, като се изключи жизеноважните, са анулирани, с цел да се освободят личен състав и кревати.

" Реорганизирахме всичко, с цел да създадем нещо, което ще издържи, само че на всеки два дни ни споделят, че се нуждаем от още 10 кревати тук, още 10 кревати там ", споделя Ан Жофроа-Верне, анестезиолог-реаниматор от основната болница в Препинян. " Опитваме да осигурим кревати за интензивно лекуване в елементи от болничното заведение, в които нямаше никакви, в сложни условия ".

И в случай че това е мъчно, обезпечаването на спомагателен личен състав е още по-трудно, показват лекари. Във всяко интензивно поделение би трябвало да има по един доктор за всеки шест пациента, две медицински сестри за всеки пет и един болногледач за всеки четири пациента.

Това съответствие няма да е стабилно, защото броят на пациентите продължава да се усилва, тъй че лечебните заведения набират личен състав от други отделения, да вземем за пример педиатри, както и студенти по медицина, с цел да се подсилят отделенията за интензивни грижи.

Жофроа-Верне, водач на профсъюз, счита, че 40% от лекарите на първа линия може да се разболеят. Петима чиновници на лечебни заведения към този момент починаха във Франция.

" Знаем, че ще се ударим в стена, само се надявам, че въздушната възглавница, която се опитваме да подготвим, ще ни разреши да ограничим вредите ", споделя след 18-часова промяна Жером Ларше, стажант доктор по интензивно лекуване в частна болница в Монпелие.

Според френското законодателство лекарите може да са на промяна до 24 часа без спиране и по-късно би трябвало да имат 24 часа отмора. Никой не чака това да се съблюдава.

" Понякога е въпрос на живот и гибел, тъй че няма да си отидеш удома ", споделя различен доктор от интензивно поделение в Югоизточна Франция. " Последицата е, че хората стартират да си мислят, че са герои. Но те не са, тъй че ще стартират да рухват душевен ".

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1016)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР