Реално изплатените европейски средства в България вече са 18,7 млрд.

...
Реално изплатените европейски средства в България вече са 18,7 млрд.
Коментари Харесай

По 2648 лв. европари на калпак

Реално изплатените европейски средства в България към този момент са 18,7 милиарда лева или 2648 лева на човек от средногодишното население, се показва в проучване на Института за пазарна стопанска система.

Това е сумата на всички изплатени суми по планове, финансирани от структурните и кохезионните фондове на Европейски Съюз от началото на 2007 година, откогато България стана член на Европейски Съюз и получи достъп до тези средства. В тази сума влиза и съфинансирането от националния бюджет, платено по такива планове (без съфинансирането сумата, получена единствено от фондовете на Европейски Съюз, е 15,6 милиарда лева). Средно на година платените средства по европейски планове са били към 1,244 милиарда лв.. Спрямо Брутният вътрешен продукт на страната в настоящи цени за интервала 2007-2017 година, това е към 2% от Брутният вътрешен продукт на година.

Общата сума, изплатена по европейски планове към областите на България (т.е. без тези към централната администрация), е 10,7 милиарда лева или 1525 лева на човек.

Най-голям е относителният размер на изплатените пари в областите Габрово и София-град – към 2700 лева на човек, а идващите области в ранглиста са изхарчили доста по-малко средства – към 1700 лева на човек във Враца и София.

С минимум изплатени европейски средства е област Сливен – 702 лева на човек, предшествана от областите Кюстендил, Перник, Пазарджик, Търговище и Добрич – всички с под хиляда лв. на човек от популацията.

През новия програмен интервал 2014-2020 година изплатените суми по всички най-големи регионални планове са към държавни или общински структури и предприятия. Най-голям е размерът на средствата, изплатени в София-град на Метрополитен ЕАД за разширението на столичното метро – 321 млн. лева (от общо 936 млн. лева.). Следващата най-голяма изплатена сума е в област Благоевград – 190 млн. лева (от общо 739 млн. лева.) за два лота от Автомагистрала „ Струма” и тунел Железница.

В другите области най-големите планове от новия програмен интервал включват:

Проекти за пътища – в областите Ловеч, Монтана, София и Силистра, където по настоящи планове са изплатени по към 5 млн. лева и в област Разград, където са изплатени над 10 млн. лева Почти всички планове са на обща стойност към 15 млн. лв..

Проекти за водни цикли – в областите Враца (19 млн. лева от общо 115 млн. лева по проекта), Добрич (15 млн. лева от общо 115 млн. лева по проекта), Плевен (26 млн. лева от общо 117 млн. лева по проекта), Шумен (6 млн. лева от общо 13 млн. лева по проекта) и Ямбол (9 млн. лева от общо 44 млн. лева по проекта), както и планове за създаване на пречиствателни станции за отпадъчни води в областите Видин (2 млн. лева от общо 20 млн. лева по проекта) и Пловдив (община Асеновград - 60 млн. лева от общо 106 млн. лева по проекта).

Проекти за възстановяване на градската среда – в областите Бургас (22 млн. лева от общо 30 млн. лева по проекта), Варна (11 млн. лева от общо 34 млн. лева по проекта), Велико Търново (7 млн. лева от общо 11 млн. лева по проекта), Габрово (7 млн. лева от общо 11 млн. лева по проекта), Кюстендил (3 млн. лева от общо 5 млн. лева по проекта), Перник (2 млн. лева от общо 4 млн. лева по проекта) и Стара Загора (8 млн. лева от общо 16 млн. лева по проекта).

Проекти за градски превоз – в областите Русе (8 млн. лева от общо 24 млн. лева по проекта) и Сливен (5 млн. лева от общо 17 млн. лева по проекта).

Проекти за просветителната инфраструктура – в областите Пазарджик (4 млн. лева от общо 8 млн. лева по проекта), Смолян (2 млн. лева от общо 7 млн. лева по проекта), Търговище (5 млн. лева от общо 10 млн. лева по проекта) и Хасково (14 млн. лева от общо 20 млн. лева по проекта).

Проект за обществена помощ – в област Кърджали най-голяма сума е изплатена по план за обезпечаване на топъл обяд на нуждаещите се в община Кирково (1 млн. лева от общо 3 млн. лева по проекта)

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР