Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис

...
Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис
Коментари Харесай

Радев: Искат смяната на шефа на ДАНС именно защото е спазил закона

" Реалните претекстове са известни от дълго време, чухме ги в оня запис и те целят преодоляването на службите. И една власт е мощна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изказването на министър-председателя в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен ръководителят на организацията и измежду тях не попада липса на доверие от страна на министър-председателя ", уточни Радев.

" По логиката на министър-председателя, би трябвало и държавното управление неотложно да си подаде оставката, тъй като голямото болшинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, само че са се стиснали крепко в името на оцеляването ", добави президентът, визирайки резултатите от изборите.

Според Радев поисканата в преднамерено изказване на Николай Денков промяна на шефа на ДАНС си намира единствено опрощение и мотив в локалния избор и абсурда с машините.

" И не мисля, че би трябвало да се употребяват изборите за някакъв сюжет, с цел да има новата, поредна офанзива към ДАНС, до момента в който не се случи сюжетът от записа. Мотивите на министър-председателя оставят усещане, че оставката на Пламен Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като е спазил закона ", безапелационен е президентът.

Радев посъветва Денков да се насочи към дейностите на своя зам.-министър на електронното ръководство, откъдето потегля саботажът с машините на първия тур.

" Това ще бъде организация за битка и угнетяване на обективни обществени претенции и митинги " , предсказа той за слагането на вероятно ново управление от страна на изпълнителната власт. Радев не е склонен и с визията на Денков, че ДАНС е трябвало авансово да съгласува с него отчета за нарушаванията, осъществени няколко дни преди първия тур с кода на машините.

" Това значи ли, че министър-председателят желае да смекчи този отчет до преференциален за ръководещите? ДАНС би трябвало да показва справедлива информация ", акцентира президентът.

Държавният глава откри несъгласие в отношението към ДАНС от страна на кабинета и премиера Николай Денков.

" Когато ДАНС гони шпиони, това се приема като чиста монета, само че когато даде информация, която не е в полза на ръководещите, настъпва същинска нервност. Хайде да си уточнят стандартите, те би трябвало да бъдат справедливи ", означи Румен Радев.

Президентът Румен Радев направи и своя прочит на резултатите от локалните избори, като акцентира на ниската изборна интензивност, която води и до липса на политическа легитимация.

" Местната власт ще би трябвало, с изключение на всичко, ще би трябвало да се оправи и с ниската изборна интензивност, която неизбежно влече и намалена легитимност ", сподели Радев и поздрави новоизбраните кметове и общински съветници. " Благодаря на всички жители, които излязоха и гласоподаваха. Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, само че това е огромна отговорност ", сподели президентът.

" Тези избори са един извънредно сериозен сигнал към политическата класа и към партийната народна власт, тъй като на тези избори българите всеобщо ги загърбиха, това би трябвало да тревожи всички ", заключи президентът.

Президентът направи мненията в резиденция Бояна, където взе участие в инициираната от него кръгла маса за модернизацията на българската войска на тематика " Прилагане на налични технологии и артикули с огромен несъразмерен резултат в актуалните спорове ". На форума участват представители на Министерството на защитата, на образователни заведения, които готвят фрагменти в областта на националната сигурност, както и на български компании от сферата на отбранителната индустрия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР