Реалистично е до края на годината да имаме първата въздушна

...
Реалистично е до края на годината да имаме първата въздушна
Коментари Харесай

Виктор Иванов: И три медицински хеликоптера са достатъчни

Реалистично е до края на годината да имаме първата въздушна кола за спешна помощ

" Стандартът HEMS, който се ползва в доста европейски страни, само че не и у нас, контролира конституционното право на всеки жител да получи незабавна здравна помощ до 60 минути след подаване на сигнал. Няма значение дали това е във връзка инсулт, инфаркт или ПТП. Планинското избавяне е изолиран случай и по наши отчети би представлявало под 1% от общите задачи, които биха се случвали по въздух ".

Това сподели пред Виктор Иванов, деятел за въвеждане на системата HEMS, по отношение на бъдещето на здравната авиация у нас и за какво е значимо да се прави разлика сред въздушните коли за спешна помощ и планинското избавяне.

И уточни, че занапред би трябвало да се построи системата - нещо като триаж - дали да бъде изпратена кола за спешна помощ или хеликоптер:

" Ако се заяви за инсулт в Смолянско и че пациентът би трябвало да бъде превозен до огромна болница, естествено е да се изпрати хеликоптер, тъй като при инсулт, в случай че не се окаже навременна здравна помощ, следствията са съществени. Ако става въпрос за ПТП, органите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъдат подготвени да преценяват равнището на неотложност - дали да викат кола за спешна помощ, или хеликоптер. Разликата - дали един пациент ще получи незабавна помощ на първия, или на третия час - е голяма и животоспасяваща ".

Иванов добави, че шест хеликоптера са задоволителни за територията на страната ни.

" И три хеликоптера са задоволителни, системата е гъвкава... Не ми се коства, че хората в заинтригуваните министерства, които са четири, са задоволително наясно какво би трябвало да се предприеме в кръга на организация, законодателство, съгласуваност. Прехвърлят си тематиката като парещ картоф. Работи се на парче... Все отново има оживление, излизат на повърхността редица проблеми, за които сме алармирали, без да се обръща внимание през годините. Аз съм част от работна група, която ще предложи съответни законодателни промени, с цел да може услугата да се случи. Предстои не лека работа, авиоправото е комплицирана материя с немного експерти в България ".

Той даде образец с частна компания, която пет години провежда сама тази активност макар страната:

" Купиха хеликоптера, построиха три лицензирани площадки, само че страната попречи и през 2019 година въпросната компания си продаде хеликоптерите в Грузия... Държавата би трябвало да си свърши отговорностите, да спре да търси облаги, защото става дума за стопански конфликти, и да одобри, че това е план с общонационално значение и да го осъществя ".

Според него е реалистично до края на годината България да има първия медицински хеликоптер:

" Но това е единствено началото, тъй като едно е да имаш хеликоптер, друго е да имаш конструкция, която да го оперира, да имаш подготвените екипажи. Много работа би трябвало да се случи, преди да пристигна този хеликоптер. Тази активност е урегулирана с правилник на Европейски Съюз и не търпи сходни импровизации. Тя би трябвало да е безвредна ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР